Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Brazil villanyszerelőt lőtt le a Soctland Yard

2005.07.24. 17:30
Eddig három gyanúsítottat fogott el, egyet pedig lelőtt a brit rendőrség a csütörtöki, sikertelen londoni merényletsorozat utáni három napban. A lelőtt férfiról kiderült, valójában egy ártalmatlan brazil villanyszerelő volt. Londonban brazilok tüntetnek.

Három embert fogott el a brit rendőrség pénteken és csütörtökön, akik esetleg összefüggésbe hozhatók a csütörtöki merényletkísérletekkel. Szombaton a rendőrség elismerte, a pénteken lelőtt brazil villanyszerelőnek nem volt köze az akcióhoz.

#alt#
Menezes egy családi képen (BBC)

Jean Charles de Menezes a Stockwell metróállomásnál lőtték le, miután a rendőrök elől menekülni kezdett. A Scotland Yard emberei péntek óta a csütörtöki merényletkísérlet elmenekült résztvevőire vadásznak, akiknek a biztonsági kamerák által közölt fotóit köröztetik a városban.

A Londonban, Brixtonban élő Menezes épp abból a házból lépett ki, amit a rendőrség figyelt, és sötét bőrszíne miatt követni kezdték. A brazil kormány magyarázatot vár a brit vezetéstől a történtek miatt.

A Scotland Yard elnézést kért az ártatlan férfi haláláért, tragédiának nevezve a történteket. A brit rendőrség ugyanakkor hangúlyozta, a férfi gyanúsan viselkedett, hátizsákot viselt akárcsak az utóbbi két támadás elkövetői, és felszólításra sem állt meg. Ezután teperték a földre, és az egyik rendőr leadott rá egy sorozatot.

A lövöldözés viszonylag ritka jelenség Londonban, ahol még a rendőröknél is csak bizonyos esetekre van rendszeresítve a lőfegyver. Ian Blair a Scotland Yard főnöke a Sky News televíziónak magyarázta el, miért lőtték fejbe Menezest: ha ugyanis pokolgép lett volna nála, a rendőrökkel együtt felrobbant volna.

"A bocsánatkérés nem elég" - ezzel a jelszóval tüntetett vasárnap mintegy harminc brazil Londonban, és hasonlóan fogalmazott Menezes családja is. A tüntetők szerint Menezes azért viselt - a rendőröknek gyanússá vált - kabátot, mert a braziloknak túlságosan hűvös a brit klíma. Menekülni pedig azért menekült, mert megijedt a rárontó civil ruhás nyomozóktól, érveltek a tüntetők a Sky Newsnak.

Két hétig tarthatják őket fogva

Pénteken két gyanúsítottat fogtak el a hatóságok Londonban, mindkettőt a város déli részén lévő Stockwell állomáson délután, amely mellett - az Oval állomáson - robbant volna az egyik csütörtöki bomba. Az elfogott férfit szemtanúk szerint egy nővel és egy gyermekkel kísérték el a rendőrök.

A négy gyanúsított a biztonsági kamerák fotóin

A második férfit szintén a Stockwell állomáson kapták el éjszaka. Mindkét férfit az új brit terroristaellenes szabályozás szerint 14 napig tarthatja fogva a rendőrség anélkül, hogy megvádolná.

A harmadik férfit a birminghami vasútállomáson fogták el, két táska volt nála, amit elkoboztak tőle, írja a BBC. Az akció előtt kiürítették és lezárták az állomást.

Szombaton csak bombariadó

Szombat délután csupán egy bombariadó miatt kellett Mile End metróállomást lezárni, más izgalom nem történt a két hete terrorista fenyegetettségben élő Londonban.

Este egy dél-londoni lakásban razziáztak. Fegyveres rendőrök hatoltak be egy épületbe a Temzétől délre fekvő Streatham Hill negyedben, de senkit sem vettek őrizetbe.

Csütörtökön a július 7-ei robbantássorozatot akarták feltehetően megismételni ismeretlenek: három metróállomást és egy emeletes buszt akartak felrobbantani, de a korábbi bombákkal megegyező súlyú és anyagú pokolgépek nem robbantak be, csupán egy sérülés történt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.