Judit
-2 °C
8 °C

Strasbourgba megy az utolsó cseh légiós

2003.08.08. 11:15
A strasbourgi európai emberi jogi bíróságon keresi igazát az utolsó élő, 108 éves cseh légiós, akit a II. világháború után szerinte igaztalanul elítéltek. Vocásek úr, miként Svejk, végigjárta a huszadik század kelet-európai hadszíntereit.
A most 108 éves Alois Vocásek, aki az első világháború idején tagja volt a külföldön megalakult csehszlovák hadseregnek (légióknak), a második világégés idején rövid ideig valóban tagja volt a Vlajka elnevezésű cseh fasiszta szervezetnek, de gyorsan kilépett.

Kilenc évet húzott le

Vocásek azt állítja, hogy néhány hónapos tagsága alatt senkinek sem okozott kárt, senkit sem bántott. A népbíróság azonban más véleményen volt, s 1946-ban életfogytiglanra ítélte. Végül is kilenc évet töltött börtönben.

Vocásek az 1989-es rendszerváltás után megpróbálta elérni pere újrafelvételét, illetve az ítélet megváltoztatását, de sikertelenül. Július elején a perújrafelvételt az alkotmánybíróság is elutasította, ugyanakkor elismerte, hogy a háború utáni csehszlovák bíráskodás mai szempontból sok kívánnivalót hagyott maga után.

Az alkotmánybíróság állásfoglalása után Vocásek úgy döntött, hogy Strasbourghoz fordul.

Svejkkel, a derék katonával

Az idős légiós, aki az első világháborúban először az osztrák császárért, majd ellene harcolt, s a csehszlovák légióban Jaroslav Haseknek, a derék Svejk katonáról szóló világhírű regény szerzőjének volt bajtársa, évek óta azt hangoztatja, hogy számára a dolog becsületbeli ügy.

Harocstársai elfordultak tőle

Személyesen leginkább azt fájlalja, hogy egykori légiós harcostársai az elmúlt évtizedekben elfordultak tőle, s nevét a légiósok névsorából is törölték.

Amikor négy éve eltemették az utolsó előtti cseh légióst, a szervezet közleménye az utolsó légiósról szólt, mintha Vocásek nem is számítana. "Elsősorban ennek az álláspontnak a megváltoztatását szeretném elérni.

Aztán már én is nyugodtan meghalhatok" - jelentette ki Vocásek, akinek egyébként egész életében semmi baja sem volt a törvénnyel és a bíróságokkal, túlélt három feleséget, két világháborút, s ma is igen jó egészségnek örvend.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.