Erzsébet
0 °C
7 °C

Óriáspatkányok aknamentesítik Mozambikot

2007.08.15. 19:42
Az erszényes patkányok olcsók, könnyen szállíthatók, és könnyen beidomíthatók, ezért az Afrikában õshonos faj sokat segíthet akár az egész kontinens aknamentesítésében. Belga kutatók 18 patkányt képeztek ki, akik még nem hibáztak.
Patkány akcióban (Forrás: APOPO)

300 nagy erszényespatkányt, más néven gambiai óriáspatkányt idomít be taposóakna keresésre Bart Weetjens belga kutató morongói laboratóriumában.

Mozambik határában 18 erszényespatkány már túlesett a tûzkeresztségen, egyetlen elrejtett aknát sem hibázott el.

A kísérletek bebizonyították, hogy a másfél kilogramm súlyú, 80 centiméter hosszú állat szimata kiváló. Tíz hónapi kiképzés és hat hét gyakorlat után megkezdhetik a munkát az aknamezõkön TNT robbanószer után szaglászva.

Az erszényespatkányt egy kis hámba bújtatják és hosszú, rugós zsinórra csatolják. Ha az állat TNT-szagot érez, jelez, majd kaparni kezdi a földet, amely a gyilkos eszközt rejti.

Bart Weetjens látta dolgozni a bombakeresõ kutyákat, ez adta az ötletet, hogy megpróbálja ugyanezt az óriásrágcsálóval, amely Afrikában õshonos, elviseli a helyi klímát és hosszú életû. Nem mellékes, hogy olcsó, könnyen tanítható és szállítható.

Az APOPO belga kutatási szervezet munkatársa a Die Welt címû német lapnak elmondta, hogy kezdetben az ott élõ emberek õrültnek tartották, mert ezek a rágcsálók addig csak a termésüket pusztították.

Mára változik a megítélésük, mert az embert segítik. A különbözõ helyi háborúkban Afrikában több millió taposóaknát rejtettek a földbe, veszélyeztetve, sõt elvéve a földet mûvelõk életét.

A belga kutatási szervezet tavaly új technológiát is kipróbált az aknamentesítésre Mozambikban, egy útról 100 méterenként vettek földmintákat, ezt a laboratóriumban az APOPO patkányaival végigszagoltatták.

Ha az állatok a mintában nem jeleztek TNT-t, az utat megnyitották a lakosság elõtt. Ezzel a módszerrel naponta 38 kilométer utat aknamentesítettek Mozambikban.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft