Judit
-2 °C
8 °C

Felmentették az életfogytiglanra ítélt terroristát

2004.08.23. 16:14
Második perében bizonyítékok hiányában felmentették Johannes Weinrichet, akit azzal vádoltak, hogy a nyolcvanas évek elején hat ember halálát okozó, Franciaországban elkövetett terrorista merényletekben vett részt. Weinrich azonban börtönben marad, első perében már életfogytiglant kapott.
Kellő bizonyítékok hiányában felmentették hétfőn Berlinben a terroristaként számon tartott Johannes Weinrichet, ám a férfi mégis börtönben marad. Korábban egy másik perben már életfogytig tartó elzárásra ítélték.

#alt#
Johannes Weinrich
fotó: EPA
Weinrichet másfél évig tartó második perében azzal vádolták, hogy a nyolcvanas években franciaországi merényletek részese volt. A robbanásokban hat ember vesztette életét.

A magyar titkosszolgálat anyagait is felhasználták

Először 1982-ben Párizs belvárosában hoztak működésbe egy húsz kilós autóbombát, 1983 szilveszterén pedig Marseille pályaudvarán, illetve a TGV expresszvonaton robbant pokolgép.

A berlini bíróság azonban nem látta kellőképpen bizonyítottnak, hogy Weinrich lelkén száradna hat ember halála és 21 megsebesülése. Ralph Ehestädt bíró szerint a bizonyítási anyag hiányos volt, feltételezésekre pedig nem lehet ítéletet építeni.

Weinrichet a Carlosként ismert terrorista, Ilich Ramirez Sanchez csoportjához sorolják, a vád képviselője, Detlev Mehlis szerint a Carlos-csoporton belül ő felelt az Európában végrehajtandó merényletekért.

A vád életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte, az ügyész - német beszámolók szerint - Weinrich egyik korábbi társára, illetve az egykori keletnémet, illetve a magyar szakszolgálat volt munkatársaira is hivatkozott a vád felépítésekor.

Carlost nem merték Berlinbe szállítani

A franciaországi merényletsorozattal állítólag a Carlos-csoport két elfogott tagjának, köztük Carlos feleségének, Weinrich korábbi kedvesének, Magdalena Koppnak a kiszabadulását akarták kikényszeríteni.

Weinrichet 2000-ben egyszer már életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték a nyugat-berlini francia kulturális intézet ellen 1983-ban elkövetett merényletért. A férfit a kilencvenes évek közepén Jemenben fogták el, majd kiadták Németországnak. Második perében végig hallgatott.

A német bíróság biztonsági okokra hivatkozva elutasította, hogy Berlinben tanúként hallgassák meg magát Carlost, aki rendőrgyilkosság miatt Franciaországban tölti életfogytig tartó büntetését.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.