Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Megkezdődtek a guantánamói perek

2004.08.24. 14:01
Megkezdődtek az első katonai bizottsági meghallgatások a több mint két éve a guantánamói amerikai katonai támaszponton fogva tartott rabok ügyében. A hadsereg ígerete szerint fair lesz az eljárás, aminek törvényességét többen megkérdőjelezték, köztük egy - a katonaság által kirendelt - ügyvéd is.
A kubai támaszponton elsőként négy, egy ausztrált, két jemenit és egy szudáni állampolgárságú férfi ügyét tárgyalja a katonai bíróság, a vád ellenük háborús bűnök elkövetése, és háború viselése az Egyesült Államok ellen, írja a BBC.

Az amerikai hadsereg ugyan azt ígéri, hogy a tárgyalás nyílt lesz és korrekt, ám ezt a emberi jogi szervezetek erősen kétlik, magát a pert pedig törvénytelennek tartják.

A hadsereg adja az ügyvédet

A négy férfit 2001 és 2002 között tartóztatták le Afganisztánban, azóta a kubai támaszponton tartják őket fogva. Az első meghallgatott kedden egy 34 jemeni férfi lesz, aki bevallotta, hogy bin Laden sofőrjeként szolgált, ám tagadja, hogy tagja lett volna az al-Kaida terrorszervezetnek. Az ausztráliai kivételével a másik két fogoly tárgyalása is ezen héten kezdődik.

A guantánamói támaszponton jelenleg 590 fogoly raboskodik, akiket az Egyesült Államok ellenséges katonaként kezel, sorsukról pedig katonai bizottság dönt, azaz az ügyészt, illetve a védőügyvédeket is a hadsereg jelöli ki számukra. Ilyenre a második világháború óta nem volt példa az Ehyesült Államokban.

A tárgyaláson csak nyolc újságíró lehet jelen, a többiek monitoron követhetik az eseményeket.

Kicsit megenyhültek

Eredetileg nem katonai bizottságok foglalkoztak volna a guantánamói foglyok ügyével, ám tavaly májusban a Pentagon meghátrált a nemzetközi tiltakozás és Coli Powell külügyminiszter elől, és miután Donald Rumsfeld védelmi miniszter kijelentette, hogy Afganisztánban a "harc véget ért", a foglyokat sem tekintették hadviselő félnek.

A guantánamói foglyok jogi helyzete azért is aggályos, mivel a támaszpont nem az Egyesült Államok területén fekszik, ezért az ott őrzötteket nem védi az amerikai alkotmány, nem járhat el érdekükben amerikai bíróság.

Ennek ellenére a hadsereg által kirendelt védők egyike, egy tengerészgyalogos alezredes azzal érvelve, hogy az egész procedúra törvénytelen, pert indított egy amerikai civil bíróságon.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.