Hajnalka
0 °C
14 °C

Az iraki katonaság körülzárta a nedzsefi mecsetet

2004.08.24. 16:03
A siíta szent helyet kedden sem hagyták el Muktada asz-Szadr radikális vallási vezető híve, annak ellenére, hogy múlt héten erre ígéretet tettek. Az iraki kormány tagadja, hogy a mecset lerohanása lenne céljuk. Kedden merényletet kíséreltek meg két iraki miniszter ellen, az akcióban öt testőr meghalt.
Az iraki nemzeti gárda egységei körülvették, és kétszáz méterre megközelítették kedden a Muktada asz-Szadr radikális síita vezette lázadók támaszpontjául szolgáló mecsetkomplexumot a dél-iraki Nedzsefben, jelentette be Házem Saalán iraki védelmi miniszter.

A szent hely elleni roham azonban nem áll a küszöbön, mondta a politikus az al-Arabíja arab nyelvű televíziócsatornának adott nyilatkozatában.

Nedzsef kormányzója ugyanakkor azzal fenyegetőzött: az iraki nemzeti gárda készen áll arra, hogy "megtisztítsa" Ali imám mauzóleumát a síita milicistáktól, ha azok nem távoznak "gyorsan" a szent helyről.

Nedzsefi lakosok beszámolói szerint a lázadók és az amerikaiak támogatta iraki erők között a harcok jelenleg is folynak, a csatazaj városszerte jól hallható.

Muktada asz-Szadr iraki síita vallási vezető múlt héten tett ígéretet arra, hogy fegyveresei elhagyják a mecsetet, ám kikötötte, hogy oda katonák nem tehetik be a lábukat, a szent hely kulcsait Ali asz-Szisztáni iraki síita nagyajatolláhnak.

Rakétatalálat érhette a mecsetet

A nedzsefi lázadók egyik rakétája valószínűleg kedden megrongálta Ali imám nedzsefi mauzóleumát, levitte a fal egy darabját, jelentették közleményben az iraki amerikai erők egy amerikai pilóta beszámolójára hivatkozva.

A lázadók és az amerikai erők egymást vádolják azzal, hogy nem tartják tiszteletben a szent helyet, annak közelében támadják a másikat. Ha súlyos kár éri a mauzóleumot, akkor az valószínűleg ki fogja váltani az iraki lakosság nagyobb hányadát alkotó síiták felháborodását.

További események Irakban

  • Az iraki ideiglenes kormány két minisztere túlélt egy merényletet Bagdadban, öt testőr életét vesztette
  • Baszrában siíták tüntettek azért, hogy az amerikai erők hagyjanak fel Nedzsef ostromával
  • A Donald Rumsfeld védelmi miniszter által kijelölt bizottság várhatóan kedden közli jelentését az Abu Gréb-i börtönben történt kínzásokról

A BBC értesülése szerint a mintegy három hete óta tartó nedzsefi harcokban az egészésgügyi dolgozókból öten haltak meg, és húszan megsebesültek. A város egészségügyi vezetője mindkét oldalt hibáztatja a történtekért, és elmondta, olykor még a vöröskeresztes járművekre is tüzet nyitnak.

A BBC helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a mecset körül minden le van rombolva, és az egész belvárost elöntötte az erőszak.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.