Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Százhúsznál is több a halottak száma Nadzsafban

2003.08.30. 13:46
A szombati becslések szerint 126 a nadzsafi mecset ellen elkövetett merényletben elhunytak száma. Illetékesek ugyanakkor közölték, a halottak száma nőhet, mivel a törmelékek alól még kerülhetnek elő holttestek.
A szombati becslések szerint 126 a nadzsafi mecset ellen elkövetett merényletben elhunytak száma. Illetékesek ugyanakkor közölték, a halottak száma nőhet, mivel a törmelékek alól még kerülhetnek elő holttestek - írja a CNN.

Polgárháborútól tartanak

Mohamed Bakira al-Hakim
Fotó: EPA/Marcel Mettelsiefen
Bagdadban kétezer síita gyászolta a merényletben elhunyt Mohamed Bakira al-Hakim ajatollahot, miközben Amerika-ellenes és Szaddám Huszeint is elítélő jelszavakat skandáltak

A meglelt áldozatokat szombaton temetik el, és három napos gyász kezdődött a síiták szent helyének számító Nadszafban. Nadzsaf legnagyobb mecsete a síita vallásúaknak olyan, mint a római katolikusoknak a Szent Péter bazilika Rómában, mutatott egy amerikai iszlámszakértő. A halottak között egyelőre nem találták meg az ajatollah holttestét sem. Temetése háromnapos menettel kezdődik Bagdadtól Kerbalán át Nadzsafig.

Vallási rivalizálás vagy a régi rendszer bosszúja?

Továbbra sem vállalta egyetlen szervezet sem a felelősséget a pénteki merényletért, de több illetékes rámutatott, hogy a korábban uralkodó Baath párt tagjai lehettek az elkövetők, de felmerült, hogy rivális síita csoportok követték el a világ két síita papi szemináriumának, a Havzának is helyet adó síita vallási központ elleni merényletet.

Iraki szakértők polgárháború kitörésétől tartanak a síiták és szunniták, a két meghatározó iszlám vallási irányzat képviselői között. Bár mindenki óvatosan bánik a hipotézisekkel, illetékesek rámutatnak, hogy, ha Szaddám Huszein követői - akik köztudottan a kisebbségi szunnita irányzathoz tartoznak - voltak a merénylet hátterében, könnyen elmérgesedhet a helyzet.

George Bush amerikai elnök elítélte, és terrorista akciónak nevezte a merényletet. További aggodalmakra ad okot, hogy az iráni székhelyű Legfelsőbb Iszlám Forradalmi Tanács mintegy háromszáz fegyverese indult meg Nadzsaf irányába, hogy részt vegyen a gyászszertartáson.

Solana: Felelni fognak

A terrorizmus a muzulmánokat is sújtja - jelentette ki Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Teheránban, megdöbbenésének hangot adva a pénteki nedzsefi robbantás kapcsán, jelentette az MTI. Mint fogalmazott, a támadás, amely kioltotta Mohamed Bakira al-Hakim ajatollah síita vallási vezető életét, mélységesen megrendítette, és reményét fejezte ki, hogy a támadás elkövetői az igazságszolgáltatás előtt felelnek tettükért.

Az iráni külügyminiszterrel folytatott tárgyalásain Solana másfelől figyelmeztette Teheránt: "kellemetlenségei lehetnek", ha nem egyezik bele nukleáris létesítményeinek előre be nem jelentett látogatásokkal megejtendő ellenőrzésébe. A vezető EU-diplomata a tárgyalásokat lezáró közös sajtóértekezleten kijelentette: ebben a kérdésben nincs helye alkudozásnak.

Már egyszer megpróbálták megölni a vezetőt

A nadzsafi mecset a merényletet követően
Fotó: EPA/Jamal A. Wilson
Al-Hakim még májusban, az amerikai megszállás után érkezett Nadzsafba, ahol egy demokratikus, ám vallási irányítású Irak mellett foglalt állást. A vallási vezető nem támogatta Szaddám Huszein eltávolítását, és kritikus hangot ütött meg Amerikával szemben is.

A háború óta egyébként már meggyilkoltak egy síita vallási vezetőt, bizonyos Szájíd Abdul Madzsid al-Khoeit, aki Londonból tért vissza az országba. Múlt héten pedig már megpróbálták megölni al-Hakimot is, aki akkor csak könnyebb sebesüléseket szerzett a merényletben.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.