Emánuel
4 °C
12 °C

Blairre pályázott Bászájev

2004.09.05. 13:38
2002-ben merényletet tervezett a brit kormányfő ellen a beszlani iskolai túszejtés főszervezőjének tartott Samil Bászájev csecsen lázadóvezér, írja a Sunday Express. A titkosszolgálatok szerint minden olyan intézmény veszélyeztetett Nagy-Britaniában, amelynek orosz kapcsolatai vannak.
A brit kormányfő ellen tervezett merényletet két éve az észak-oszétiai iskolai túszejtés szervezőjének tartott csecsen gerillavezér, Samil Bászájev, aki továbbra sem mondott le nagy-britanniai merényletek végrehajtásáról, írta a Sunday Express.

Összefoglaló a beszlani túszdrámáról >>>

A vasárnapi brit tömeglapnak név nélkül idézett britbiztonsági illetékesek azt mondták, akkori értesülések szerint Bászájev 2002-ben, az uralkodó trónra lépésének 50. évfordulójára rendezett aranyjubileumi rendezvénysorozaton csapott volna le.

Összedogloztak

A nyilatkozó illetékesek szerint a 2002. júniusi ünnepségeken a merénylettervről beérkezett "hiteles" információk miatt rendkívüli mértékben megerősítették a biztonsági készültséget, sőt csaknem olyan döntés született, hogy Tony Blair nem vesz részt a nyilvános rendezvényeken, amelyeken 1 millió alattvaló ünnepelte az uralkodói jubileumot.

Az MI6, a brit külső hírszerzés 2002 elején vette hírét a Blair ellen készülő csecsen támadásnak, és ezután szoros együttműködés kezdődött az MI6 és az orosz biztonsági szolgálat között - áll a Sunday Expressben.

Számítani kell brit célpontok elleni csecsen támadásra

A lap által idézett brit illetékesek szerint továbbra is számítani kell brit célpontok elleni csecsen terrortámadásokra. A szakértők egyike azt mondta, minden olyan intézmény veszélyeztetett, amelynek orosz kapcsolatai vannak, és a biztonságiak máris a lehetséges célpontok között tartanak nyilván egy iskolát, amelyben különösen sok gazdag orosz taníttatja gyermekét.

Az illető hozzátette: az iraki háborúban a brit erők számos csecsen fegyverest találtak a Szaddám Huszen volt iraki elnök erői mellett harcoló külföldi fanatikusok között.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!