Piroska
-10 °C
1 °C

Izrael Arafat meggyilkolását fontolgatja

2003.09.15. 10:33
Az izraeli miniszterelnök-helyettes szerint Arafat megölése kézenfekvő megoldás, amelyet az izraeli kormány is fontolgat. Ehud Olmert kijelentése éles bírálatot váltott ki a palesztinokból, az Egyesült Államokból, valamint az izraeli ellenzékből. A Munkáspárt szerint a hadsereg tehet a legutóbbi Hamasz-akciókról. Az izraeli kormányoldal szerint ők csak az amerikai receptet másolják.
Az izraeli kormány Jasszer Arafat megölését fontolgatja, miután a palesztin vezetőben látják a békefolyamat egyik akadályát, mondta az izraeli miniszterelnök helyettese, Ehud Olmert.

Kézenfekvő megoldás

Jasszer Arafat
"Arafat megölése egy kézenfekvő megoldás. Azon vagyunk, hogy likvidáljuk a terrorista vezetőket. Arafat pedig egy közülük." - nyilatkozta Olmert az Izrael rádiónak.

A maffiára és nem egy kormányra jellemző ez a fajta gondolkodás, reagált a politikus kijelentésére a palesztin vezetés.

Simon Peresz is megszólalt

Az izraeli belpolitikai életben újra felerősödtek azok a hangok, amelyek Ariel Saron biztonságpolitikáját kérdőjelezik meg. Az izraeli ellenzék kormánykritikájával a palesztin vezetés pedig szokatlan politikai támogatást kap, írja a Guardian brit lap.

A hétvégén a volt kormányfő, az ellenzéki Munkáspárt elnöke Simon Peresz kritizálta élesen a kormány stratégiáját, amely szerinte csak arra jó, hogy még jobban elmérgesítse a helyzetet. Peresz hosszú idő óta először szólalt fel.

"Ez a kormány megsemmisítette a békefolyamatot" - mondta Peresz az oslói megállapodás tízéves évfordulójának alkalmából.

A hadsereg tehet a Hamasz dühéről?

A Munkáspárt eddig tartózkodott attól, hogy Sharon politikája és a Hamasz legújabb öngyilkos merényletei között párhuzamot vonjon, de egyre hangosabban fogalmazódik meg, hogy a tűzszünet vége az izraeli hadsereg Hamasz-vezetők elleni támadásival magyarázható.

A legutóbb elkövetett két öngyilkos merénylet harminc izraeli halálát okozta, mutatnak rá a Munkáspárt képviselői, a frakcióvezető pedig egyenesen Saron lemondását követelte.

Az Egyesült Államok nem támogatja

A Bagdadban tartózkodó amerikai külügyminiszter, Colin Powell pedig úgy fogalmazott a CNN-nek, lángra lobbanthatja a térséget Olmert kijelentése.

Powell kifejtette, az Egyesült Államok nem támogatja Arafat eltávolítását, és az ilyen kijelentések súlyos következményekkel járhatnak a térség országaiban.

Amerikai recept

Az izraeli védelmi miniszter, Saul Mofaz és általában a Saront támogató jobboldal viszont épp Amerikára hivatkozva tartja jó lépésnek Arafat eltávolítását. Szerintük ugyanis ez pont olyan, mint Szaddám Huszein vagy Oszama bin Láden utáni hajtóvadászat, írja a Haaretz című izraeli lap.

"A Hamasz vezetői félelemben élnek, legfontosabb dolguk az, hogy megvédjék magukat az izraeli hadseregtől. Ez pedig nyomást gyakorol a Hamasz minden aktivistájára." - mondta Mofaz.

Ezrek tiltakoztak

Szombaton palesztin tömegek vonultak az utcára Arafat nevében Ciszjordániában és a Gázai övezetben, másnapra pedig az iszlám világ több városában is tiltakozásokat váltott ki Arafat eltávolításának híre.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.