Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Magyarország nem fokozza a készültséget

2004.10.02. 19:15
Norvégiában alacsonyról mérsékelt fokozatra emelték a készültségi szintet, Dél-Koreában riadóztattak az al-Kaida második emberének hitelesnek találtatott fenyegetése után. A magyar szakszolgálatok komolyan vették a fenyegetést, de nem találtak arra utaló jelet, hogy magyar célpontok fenyegetve lennének, ezért nem emelték a készültségi szintet.
Magyarországon egyelőre nem hoztak látható biztonsági intézkedéseket azután, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel, köztük Magyarországgal szembeni szervezett ellenállásra hívta fel a muzulmán világot, közölte szombaton a nemzetbiztonsági szolgálatok egy magát megnevezni nem kívánó munkatársa.

Ajman az-Zavahri
#alt#
Zavahri és bin Laden az al Dzsazíra felvételén 2004 elején
Szakértők szerint Ajman az-Zavahri nem csak Oszama bin Laden jobb keze, "háziorvosa", de ő lehet az al-Kaida legfőbb ideológusa, akiről azt tartják, az ő fejében született meg a 2001-es Egyesült Államok ellen végrehajtott nagyszabású terrortámadás. Jelenleg 25 millió dollár (kb. ötmilliárd forint) vérdíj van érvényben ellene. Feltételezett tartózkodási helye Afganisztán és Pakisztán közös határvidéke.
Zavahri 1951-ben született Egyiptomban, apja középosztálybeli orvos, nagyapja imám volt. Már tizenöt évesen letartóztatják, mert az iszlám legrégebbi fundamentalista csoportjának, a Muszlim Testvériségnek lesz tagja. 1974-ben végez sebészként Kairóban. Nem sokkal ezután különféle szélsőséges csoportokban szerepel, megvádolják Anvar Szadat egyiptomi elnök 1981-es merénylete kapcsán is. Orvosként dolgozik a szovjet megszállás alatti Afganisztánban, Egyiptomban távollétében halálra ítélik, mert tagja az Iszlám Dzsihád nevű szervezetnek, Dagesztánban hat hónapot tölt börtönben, de elengedik, mert az orosz hatóságok nem ismerik fel. A kilencvenes években szabadon utazgat Európában főleg hamis útlevéllel. 1998-ban aláírja bin Laden fatváját, amely az amerikai állampolgárok ellenes támadásokra hív fel. Szervezete, az egyiptomi Iszlám Dzsihád ekkor olvad össze az al-Kaidával, és ekkortól hozzák összefüggésbe nevét a legtöbb nagyobb amerikai célpont ellen elkövetett merénylettel. (Index)
Nincs fokozott terrorveszély

A nemzetbiztonsági szolgálatok folyamatosan egyeztetnek a partnerszolgálatokkal, és "megtesznek minden lépést, ami egy ilyen helyzetben szükséges, és természetesen számba veszik azt a szombati információt is, amely szerint a fenyegetés valóban az al-Kaida második emberétől származik" - mondta a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársa.

"Ezzel együtt továbbra sincs arra utaló jel, hogy magyar területet vagy külföldi magyar létesítményeket fokozott terrorveszély fenyegetne" - jelentette ki.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban bejátszott felhívás nyomán Norvégiában egy fokozattal, alacsonyról mérsékeltre emelték a rendőri biztonsági szolgálat készültségi szintjét, Dél-Koreában pedig riadókészültségbe helyezték a biztonsági erőket, és szombaton rendkívüli ülést tartott a Nemzetbiztonsági Tanács.

Nem tettek látható intézkedéseket

A CIA a hangüzenetet Ajman az-Zavahrinak tulajdonítja, aki az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek a jobbkeze. A dubaji székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízióban bejátszott üzenetben azt hangoztatta, hogy nem szabad halogatni az ellenállás megszervezését.

"Nem szabad megvárnunk, hogy az amerikai, brit, francia, zsidó, dél-koreai, magyar vagy lengyel erők Egyiptom, az Arab-félsziget, Jemen és Algéria földjére lépjenek (...), kezdjük meg most az ellenállást" - mondta.

A szakszolgálatok munkatársa elmondta, egyelőre nem hoztak olyan intézkedéseket, "amelyek az állampolgárok, Magyarországra látogató külföldiek mozgását, életkörülményeit bármilyen módon befolyásolnák".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.