Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Letartóztatták az ETA politikai vezetőjét

2004.10.04. 11:57
Huszonegy terroristát letartóztatott, hétszáz kilogramm robbanóanyagot lefoglalt a francia és a spanyol rendőrség az ETA felszámolására indított nagyszabású hadműveletben a hétvégén.
Hétszáz kilogramm robbanóanyagot talált a francia rendőrség a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezet vasárnap elfogott tagjainak rejtekhelyein.

A francia Pireneusok több városában végrehajtott házkutatások során 400 kilogramm dinamitot és 300 kilogramm, a házilag készített pokolgépekhez használt kálium-klorátot, továbbá fegyvereket és lőszert talált a francia rendőrség, jelentette a spanyol belügyminisztérium.

Francia szakértők szerint minden jel arra mutat, hogy sikerült lefoglalni a Spanyolország és Franciaország területén működő ETA fő fegyver- és robbanóanyag-arzenálját. A francia rendőrségnek idén áprilisban, a délnyugat-franciaországi Saint-Michelben végrehajtott nagyszabású razziája során már sikerült felfedezni és felszámolni az ETA egyik jelentős fegyverüzemét.

Családi vállalkozás

Vasárnap a délnyugat-franciaországi Salies de Béarnban a rendőrség letartóztatta az ETA politikai gépezetének évek óta keresett első számú vezetőjét, Mikel Albizu Iriartét és élettársát, Soledad Iparragirre Genetxeát. Az Antza fedőnevet használó 43 éves Iriarte hagyja jóvá a különböző terrorista cselekményeket, veszi fel a szervezet új tagjait, és dolgozza ki a baszk szakadárok ideológiáját.

Antza élettársa, ismertebb nevén An Boto valószínűleg a legmagasabb beosztást elért nő a terrorszervezetben, tizenöt ember meggyilkolásával vádolják. An Boto, akit a spanyol lapok a "halálosan elegáns" jelzővel szoktak illetni, akkor hagyott fel kommandójának irányításával, amikor megszületett első gyermeke. Nevét arról a hegyről kapta, ami egy baszk legenda szerint egy tűzisten lakhelye volt.

Újra kezdenék a merényleteket

A francia és a spanyol rendőrség által 2000 óta közösen előkészített nagyszabásű műveletben, francia rendőrségi adatok szerint 17, a spanyol belügyminisztérium szerint viszont 21 terroristát sikerült őrizetbe venni. A francia Pireneusokban eddig 7 fegyverraktárat találtak, de a rejtekhelyek felkutatása tovább folytatódik.

Az ETA két héttel ezelőtt fenyegette meg támadásokkal Madridot, és azóta két robbantást végre is hajtott, kisebb anyagi károkat okozva. A szervezet egyébként tizenhat hónapja nem követett el emberéletet követelő merényletet, ilyen a hetvenes évek eleje óta nem fordult elő.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.