Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Fődíjas lett a Saronról készült karikatúra

2003.11.27. 19:07
Első díjat nyert az a hírhedtté vált karikatúra, amelyen Ariel Saron egy palesztin kisgyerek fejét marcangolja, a háttérben pedig egy lángoló palesztin falu és izraeli harci helikopterek láthatóak. A rajzoló örült a díjnak, és megköszönte Saronéknak a hírverést.
A Brit Politikai Karikatúra Társaság által meghirdetett neves verseny döntőjében 35 versenymű közül választották ki Dave Brown rajzát.

A rajzon Saron szájába a következő szöveget adta Brown: "Mi van, nem láttak még gyerekeket csókoló politikust?" Alább pedig, az alak bugyogóján a Likud párt szavazási felhívása látható, mivel az izraeli parlamenti választások előtt pár nappal jelent meg.

Vérvád

A The Independent című lapban 2003 tavaszán megjelent rajz nagy visszhangot váltott ki: az izraeli kormány panasszal fordult az izraeli brit nagykövetséghez, végül a brit panaszbizottsághoz került az ügy.

Saron azzal az érvvel fordult a tekintélyes brit Sajtópanaszügyi Bizottsághoz, hogy a karikatúra a vérvádat eleveníti fel, vagyis azt az évszázados antiszemita alaptételt, hogy a zsidók keresztény gyerekek vérét veszik rituális célokra.

A testület hosszas mérlegelés után azonban elvetette Saron keresetét, elfogadva a szerző azon magyarázatát, miszerint a rajz az izraeli hadsereg egy gázai támadását volt hivatva keserű szatírával kipellengérezni.

A karikatúra a szerző elmondása szerint arra utalt, hogy míg máshol a politikusok gyermekekkel kedveskednek szavazatnyereség reményében, Saron ugyanebből a célból a hadsereget küldte a palesztinok ellen.

Brown megköszönte

A bizottság végzése szerint jóllehet "mindenki előtt ismert, hogy az izraeli miniszterelnök zsidó", nincs ok feltételezni, hogy a kép célja Saron származásának vagy vallásának kifigurázása lett volna.

A rajzot a neves karikaturista, aki a spanyol Francisco Goya Szaturnusz felfalja a gyermekeit című képe alapján készítette el a képet, a díjátadón megköszönte az izraeli követségnek, hogy olyan dühösen reagált a szatírára, mivel ezáltal a mű nagy népszerűségre tett szert.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.