Vilma
-7 °C
4 °C

Ismét Holdra szállnának az amerikaiak

2003.12.05. 15:36
Az első kínai űrhajós megjelenése arra ösztönözheti az Egyesült Államok vezetését, hogy harmincegy év után ismét embert küldjenek a Holdra egy felújított űrprogram keretében, holott az amerikai űrprogramot a Columbia katasztrófája után drasztikusan visszafogták.
Újra téma lett a Fehér Házban a holdutazás: az amerikai média úgy értesült, az elnök tanácsadói környezetéből származó információ szerint a Bush-kabinet egy ideje napirenden tartja, hogy egy teljesen új misszió kidolgozására szólítja fel a NASA-t.

Állandó jelenlétet szeretnének

A forrás a CNN-nek elmondta, hogy a Holdra való visszatérés már 15 éve téma az amerikai vezetésben, ám eleddig mindig elbukott a sokmilliárdos projekt körüli politikai csatározásokban.

Egyelőre nem tudni, van-e már kidolgozott terv az amerikaiak tarsolyában, mint ahogy azt sem, újabb űrverseny jön-e létre Kína és az Egyesült Államok között. Ami biztosra vehető - írja a CNN - az amerikaiak állandó jelenlétet terveznek a Föld kisbolygójára.

Bush töpreng rajta

Valójában Busht komolyan foglalkoztatja, hogy újabb célokat érjen el az űrben, ám kulcslépéseket eddig nem tett, mondta el a fehér házi forrás.

"A közeljövőben nem lesz az üggyel kapcsolatos bejelentése a Fehér Háznak" - jelentette ki Scott McClellan szóvivő.

Elstartolt az űrverseny

Az amerikaiak bár tagadják, hogy már elstartolt volna az űrverseny, tulajdonképpen az első kínai űrhajós idén októberben tett földkörüli útjával és a kínai vezetés optimista bejelentéseivel már elkezdődött.

A kínaiak húsz éven belül terveznek embert küldeni az űrbe, ezért kérdéses az amerikaiak számára, hogy tudják-e a tajkonautákat a Holdon fogadni.

Leszálló ágban az amerikai űrkutatás

Az mindenestre nyomaszthatja az amerikaiakat, hogy űrkutatásukról az utóbbi időben a mostani információval éppen ellentétes hírek jelentek meg: a Columbia űrsikló februári katasztrófája után komoly költségvetési szigorításokat hajtottak végre.

Az katasztrófa után Bush egyébként leszögezte: legközelebb csak 2004 őszén lőnének fel az amerikaiak újabb űrsiklót, és a NASA legközelebbi tervei között sem szerepel a Hold: csak egy új űrsikló kifejlesztésről, a nemzetközi űrállomás befejezéséről, valamint egy saját Mars-expedíció elindításáról van szó.

Csillagok háborúja

Bár több szakértő szerint akár üdvös is lehet a két nagyhatalom rivalizálása - számos új vívmány születik ilyen időkben - sokan mégis a kapcsolatok elmérgesedést tartják valószínűnek.

Kína korábbi bejelentését, amely szerint a közelebbi jövőben műholdat telepítenének az űrbe, az amerikai katonai vezetés meglehetősen rosszul fogadta: egy konferencián elkerülhetetlennek tűnő "csillagok háborújáról" beszéltek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.