Mária
-7 °C
3 °C

Japán ugrásra készül

2004.12.10. 14:16
Óvatosan reformálja magát a lassan Kínával és Észak-Koreával is szembenézni kényszerülő Japán hadsereg, amelynek iraki mandátumát előző nap hosszabbította meg egy évvel a kormány.
Japán enyhít a fegyverexport tilalmára vonatkozó rendelkezéseken az Amerikával közös rakéta program érdekében, közölte pénteken a japán kormány.

A Fehér Könyv felvázolja Japán új védelmi politikáját, amelyben nagyobb szerep jut a globális katonai együttműködésnek, és rugalmasabb katonai erő létrehozását irányozza elő a terror- és rakétatámadásokkal szembeni védelem céljából.

Japán védelmi politikája 1945 óta pacifista, vagyis a szigetország nem fenyegethet más nemzeteket. Az új Fehér Könyv nem változtat ezen, de kiemeli, hogy figyelembe kell venni a fenyegetően fellépő Észak-Koreát, és a leendő szuperhatalmat, Kínát.

Eddig egyetlen hivatalos japán dokumentum sem utalt nyíltan kínai katonai fenyegetésre. Kína a második világháborús japán megszállás óta rosszban van Japánnal, kisebb incidensek pedig ma is előfordulnak.

Áramvonalasítanak

A Fehér Könyvet azután egy nappal hozták nyilvánosságra, hogy Japán egy évvel meghosszabbította katonáinak iraki misszióját, ami a második világháború befejezése óta az első háborús részvétele a szigetországnak.

Az új előírás szerint a következő öt évben három százalékkal csökkentik a katonai kiadások költségét és 5000 fővel, 155 000-re a létszámot. Ezzel szemben növelik a mobil- és multifunkcionális egységek és az azonnal bevethető békefenntartó csapatok számát. A BBC elemzője szerint ez utalhat más tengerentúli akciókra is a jövőben.

A Fehér Könyv a fegyverexport könnyítésével lehetővá, hogy közös rakétarendszer-gyártó programban vehessen részt az Egyesült Államokkal. Japán 1999 óta folytat rakéták fejlesztésére irányuló kutatásokat közösen az Egyesült Államokkal.

A Fehér Könyv ugyanakkor nem tartalmaz a megelőző csapásmérő képesség kifejlesztésére irányuló egyetlen intézkedést sem.

Bár semmi forradalmi változás nem történt a japán hadsereget illetően, a BBC szerint apró jelek már utalnak arra, hogy Japán a jövőben bemutat egy a gazdasági erejéhez mérhető haderőt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!