Vilma
-8 °C
3 °C

Elkerülhető lett volna az ártatlanok halála Irakban

2003.12.12. 09:06
Több mint ezer ártatlan civil halálát okozta az amerikai és brit hadsereg azzal, hogy lakott terülteken vetették be a fürtös bombákat, állítja egy tekintélyes emberi jogi szervezet most elkészült jelentése.
Több száz iraki civil értelmetlen halálát akadályozhatták volna meg a szövetségesek az iraki invázió alatt, állítja a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet legújabb jelentése, írja a BBC.

Az áldozatok számáról nincs pontos adat

A New-York-i székhelyű csoport "Célponton kívül" című tanulmánya az iraki háborúban meghalt civilek halálozási körülményeit vizsgálta, és megállapította, a legtöbb értelmetlen halál elkerülhető lett volna, ha a brit és az amerikai hadsereg lemond "két félresikerült taktikai megfontolásáról".

A tanulmány a több robbanófejet tartalmazó fürtös bombák használatára és az iraki vezetők utáni hajszára hívta fel a figyelmet.

A szervezet komoly múltra tekint vissza a háborúban elesett civiláldozatok halálának vizsgálatában, írja a BBC. Az áldozatok pontos számát nem ismeri senki.

A légierő már nem is használ fürtös bombát lakott területen

A szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy a Szaddám-rezsim is jócskán tehet számos civil értelmetlen haláláról, mivel bevett gyakorlat volt, hogy a civil ruhás milíciákat a lakosság soraiba parancsolta, bízva abban, hogy megtévesztik az inváziós csapatokat.

A HRW kalkulációi szerint az Irakra idén tavasszal ledobott 13 000 fürtbomba (amely közel kétmillió altöltetet tartalmaz) több mint 1000 ember halálát okozhatta.

A tanulmány hozzáteszi, ami a légierőnél, az Air Force-nál már tiltott, a tüzérségnél még bevett gyakorlat: nevezetesen az, hogy fürtös bombával nem lőnek lakott területre.

Ötven bevetés, de célpontot nem találtak el

A szervezet ugyancsak elmarasztalja az úgynevezett precíziós bombák használatát is: az amerikai által levezényelt 50 ilyen támadás során egy iraki vezetőt sem sikerült megölni, mégis több tucat civilt öltek meg.

Kenneth Roth, a szervezet igazgatója elmondta: "Nem kell használni a precíziós fegyvereket, ha nem ismerjük a pontos célt." Roth szerint ebbe belejátszott az amerikai hírszerzés sorozatos hibázása is.

Az amerikaiakat már ezen a héten is számos kritika érte, amikor kétszer is ártatlanokat öltek meg tévedésből Afganisztánban. Az eltévedt bombáknak kilenc gyermek és hat felnőtt esett áldozatul.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!