Hajnalka
-1 °C
15 °C

Vádat emeltek Pinochet ellen

2004.12.14. 11:58
Kilenc ellenzéki eltűnésének, egyikük meggyilkolásának gyanújával emeltek vádat Chile egykori diktátora ellen. Az ügyész szerint bár négy éve egészségügyileg alkalmatlannak találták Augusto Pinochetet, mégis mentálisan egészségesnek mondható a bírósági eljárásra.
Vádat emeltek hétfőn kilenc ellenzéki személy eltűnése és egyikük meggyilkolása miatt Augusto Pinochet volt chilei diktátor ellen Santiagóban.

#alt#
Augusto Pinochet az EPA felvételén
Juan Guzmán vizsgálóbíró egyúttal elrendelte a 89 éves egykori diktátor házi őrizetbe vételét, ám ezt Pinochet ügyvédei sikerrel megfellebbezték, a volt diktátor ezért otthonában maradhatott, írja a BBC.

Pinochet négy évvel ezelőtt rossz egészségügyi állapotára hivatkozva kerülhette el a bírósági eljárást.

Guzmán hétfőn leszögezte, hogy a volt chilei politikus ezúttal mentálisan egészségesnek bizonyult a perbefogásra, annak ellenére, hogy ügyvédei ismét ezzel az érvvel rukkoltak elő az eljárás meggátlására.

Egy interjú buktatta le

Pinochetet az ügyben szeptember 25-én hallgatták meg Santiago közelében lévő otthonában, s ennek és a nemrég elvégzett orvosi vizsgálatoknak a fényében hozta meg hétfőn döntését a vizsgálóbíró.

Mint mondta, tanulmányozta a miami televízió által nemrég készített Pinochet-interjút, és arra a megállapításra jutott, hogy a chilei öregember válaszai kifejezetten élénk gondolkozásra utalnak. Az egykori diktátor védői a vádemelés ellen fellebbezni szándékoznak.

Több ügyben is megvádolhatják

Pinochet 1973 és 1990 közötti uralma idején számos politikai ellenzéki személyiségnek nyoma veszett. A hetvenes években több korabeli latin-amerikai katonai junta (Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Paraguay és Uruguay) titkosszolgálatai összehangoltan hajtották végre a hírhedt Condor-hadműveletet, amelynek során baloldali ellenzékieket raboltak el és gyilkoltak meg.

Az exdiktátornak várhatóan nem csak a fenti vádakban kell bíróság elé állnia, írja a BBC. December elején egy bíróság kimondta, Pinochetet megvádolhatják elődje, Carlos Prats tábornok meggyilkolásában. A férfi autóját 1974-ben Buenos Airesben robbantották fel. Pinochet körül adócsalás és pénzmosás ügyében is vizsgálódnak.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.