Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Brazília benzinnel támogatja Venezuelát

2002.12.27. 09:33
A venezuelai ellenzék egyik vezetője sztrájktörőnek minősítette Luiz Inacio "Lula" brazil elnököt, mert közbenjárt annak érdekében, hogy a Petrobras brazil olajvállalat benzinnel segítse a súlyos hiánnyal küszködő venezuelai gazdaságot. A szállítmányra Hugo Chavez elnöknek égető szüksége volt az immár majdnem egy hónapja tartó általános sztrájk miatt.
Brazíliából kapott segítséget Hugo Chavez venezuelai elnök, hogy enyhíthesse az országos benzinhiányt. Mint ismert, a baloldali populista Cháveznek immár huszonötödik napja kell szembenéznie a szakszervezetekből, vállalkozó csoportokból és a főleg jobboldali pártokból álló ellenzéki tömörülés, a Demokratikus Koordináció (CD) által meghirdetett általános sztrájkkal. A demonstrálók az elnök lemondását és új választások rendezését követelik.

Lula segít

Venezuelában a nemzetgazdaságot érzékenyen érinti a kialakult helyzet, Chavez ezért a Petrobras brazil olajvállalat 520 ezer hordó benzinjével próbál enyhíteni a hiányon. A rakományt a Chávez-kormány a munkáspárti Lula külügyi tanácsadójától, Marco Aurelio Garcíától kérte, aki Caracasban járt. García továbbította az igényt Henrique Cardoso leköszönő elnöknek, aki kérte a (részben állami) Petrobras vezetőségét, hogy intézkedjen. A segítséget Luiz Inacio "Lula" de Silva megválasztott brazil elnök is rendjénvalónak értékelte. A baloldali Lula megjegyzéseivel a venezuelai ellenzéknek válaszolt, amely bírálta a Chávez-kormánynak nyújtott brazil segítséget. - a venezuelai szuverenitás megsértésének minősítette a brazil benzinsegélyt. Szóvivője, Timoteo Zambrano "sztrájktörőnek" bélyegezte Lulát. A brazil elnök ugyanakkor úgy fogalmazott: "nem érti, miért panaszkodik a venezuelai ellenzék, hiszen Brazília azt akarja, hogy Venezuela a lehető legdemokratikusabb módon rendezze problémáit". A január elsején hivatalba lépő brazil elnök szerint az üzemanyag-szállítmánnyal Brazília "szolidaritást vállal a venezuelai néppel, amely nem fizetheti meg a politikai válság árát".

Közben Caracasban a Chávez-kormány és az ellenzék képviselői folytatták november 8-án kezdett, de mindeddig meddőnek bizonyult tárgyalásaikat az Amerikai Államok Szervezetének főtitkára, César Gaviria javaslatairól, amelyek a válságból való "választási kiutat" hivatottak szolgálni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!