Menekültek tömeges halála a Kanári-szigeteknél

2009.02.16. 14:38 Módosítva: 2009.02.16. 14:41
Legalább 19 észak-afrikai menekült meghalt, amikor hajójuk a part közelében felborult. Tavaly kilencezer menekült érkezett a tengeren a Kanári-szigetekre.

Tizenkilenc ember fulladt a vízbe, amikor hajójuk felborult a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteknél. A hajón főleg észak-afrikai menekültek utaztak, közölte hétfőn a Salvamento Maritimo nevű spanyol mentőszolgálat.

A bajba jutott emberek segélykiáltásait szörfözők hallották meg, hat embert ők mentettek ki. A halottakat később találták meg, két embert eltűntként tartanak számon, feltehetőleg ők is életüket vesztették.

Az atlanti-óceáni Kanári-szigetek, Marokkó partjai közelében mágnesként vonzzák a jobb életet kereső afrikai menekülteket, akik számára a szigetek jelentik az átszálló állomást Európa felé. A spanyol hatóságok szerint ezrével vágnak neki primitív vitorlásokkal, csónakokkal, lélekvesztőkkel az útnak, és sokan közülük szomjan vagy éhen halnak, amikor kisodródnak a nyílt óceánra.

A spanyol hatóságok több afrikai országgal együttműködve próbálják korlátozni a menekültek számát. Hivatalos adatok szerint, amíg 2006-ban több mint 31 és fél ezer menekült érte el a Kanári-szigeteket, 2007-ben ez a szám 12 és fél ezerre csökkent, tavaly pedig alig több mint kilenc ezer volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport