Eltemették az olaszországi földrengés áldozatait

2009.04.10. 17:49 Módosítva: 2009.04.10. 17:51
Közös gyászszertartás keretében eltemették a földrengés áldozatainak többségét az olaszországi L'Aquilában; a pápa üzenetében bátorságra és a remény megőrzésére szólította fel a gyászolókat.

Péntekre nemzeti gyásznapot hirdettek Olaszországban. Az állami temetésen mintegy tízezren gyűltek össze a virágokkal borított 205 koporsó körül a közép-itáliai város rendőriskolájának gyakorlóterén. Ez az egyetlen hely a romba dőlt városban, ahol a koporsókat el tudták helyezni, és a nagyszámú résztvevő is elfért. Több felnőtt koporsójának tetejére a velük elhunyt gyermek koporsóját is feltették. Jelen volt Giorgio Napolitano államfő, Silvio Berlusconi miniszterelnök és a parlament mindkét házának elnöke.

Elsőként XVI. Benedek üzenetét olvasta föl a titkára. A pápa hangsúlyozta, hogy lélekben a gyászolókkal van, osztozik fájdalmukban, de bátorságra kéri őket, és arra, hogy ne adják fel a reményt. Az egyházfő gyors gyógyulást kívánt a sérülteknek.

A nagypénteken kivételesen engedélyezett engesztelő koncelebrációs gyászmisét - a nagypénteki liturgia csak a Krisztus szenvedésére emlékező szertartást írja elő - Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár (kormányfő) vezette. Az összesen 289 halálos áldozat közül többet egyéni szertartással temetnek el.

Az egyik résztvevő szerint nem csak gyász, hanem düh is érződik. Pietro Faro a barátja és annak fia tiszteletére ment el a temetésre. A házuk egyszerűen szétporladt. Ennek nem lett volna szabad megtörténnie - jelentette ki.

Berlusconi teljes helyreállítást ígért

A közép-olaszországi földrengésben összedőlt valamennyi épület teljes helyreállítására tett ígéretet a kormányfő, bejelentve: országa 500 millió eurót kap a katasztrófák elhárítására elkülönített európai uniós pénzügyi alapokból.

A római kormány a hét eleji pusztító földrengés óta 100 millió eurót különített el a természeti csapás okozta helyzet kezelésére. Egy másik, 150 millió eurós alapból a tervek szerint újakat emelnének a romba dőlt iskolák helyén; 200 millió euróból pedig 6000 új otthont építenének a katasztrófa sújtotta Abruzzo régióban. L'Aquilában egy új városnegyed is létesülne.

A tervek között szerepel továbbá szolidaritási adó bevezetése a személyi jövedelemadó egy évre szóló emelésének formájában. A költségvetési többletbevételt az újjáépítésére fordítaná a kormány. A földrengés károsultjait adócsökkentéssel és különböző kedvezményekkel segítené Róma. A fedél nélkül maradtak havi 400 eurót írhatnának le az adójukból, a 65 éven felüliek 500 eurót. A gáz- és villanyszámlát két hónapig a kormány állná az emberek helyett. A földrengés miatt károkat szenvedett kisvállalkozók - kereskedők, szabadfoglalkozásúak, kisiparosok - 800 eurós támogatásra számíthatnak - ígérte Berlusconi.

A miniszterelnök elmondta: felkérte az olasz bankszövetséget (ABI), hogy függessze fel az ingatlanhitel-törlesztési kötelezettségét mindazon adósok esetében, akiknek az otthona megsérült a földrengésben.

Néhányan fosztogatni akartak

A rendőrök őrködése ellenére kísérletek történtek a megrongálódott házakban maradt értékek fosztogatására. Berlusconi személyesen jelentette be délután, hogy elfogtak négy román fosztogatót. Országosan sugárzott sajtótájékoztatóján a kormányfő közölte: a hatóságok még péntek este meg akarják tartani a tárgyalást az ügyükben, méghozzá L'Aquila barakkjaiban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport