Fekete húsvét Olaszországban

2009.04.12. 16:18 Módosítva: 2009.04.12. 16:18
XVI. Benedek pápa a Szent Péter téren megrendezett hagyományos húsvéti szent misén részvétéről biztosította az olasz földrengés túlélőit, és azt üzente, imádkozik értük. A 81 éves katolikus egyházfő – aki húsvét alkalmából csokitojással is kedveskedett a l'aquilai gyerekeknek – hamarosan személyesen is felkeresi a természeti csapás sújtotta régiót.

A 294 halálos áldozatot követelő l'aquilai katasztrófa több tízezer túlélőjének csak töredéke tudott szállodákban vagy magánházakban megszállni, többségük a térségben létesített 67 sátortábor valamelyikében lelt ideiglenes menedékre - itt töltik a húsvétot is.

000T TRDV495902

A földrengés során a legtöbb templom megsérült vagy összeomlott, és vannak olyanok is, melyeket kordonnal kerítettek körül, mert a katasztrófa-helyreállítók nem tudják garantálni biztonságos voltukat. A mély vallásosságukról ismert olaszoknak mindennek ellenére a tragédia helyszínén sem kellett nélkülözniük a húsvéti katolikus szertartásokat.

L'Aquilában egy hatalmas sátorban állítottak fel egy ideiglenes oltárt, és a környező falvakban is több helyen tartottak misét a nehéz körülmények ellenére. A húsvéti körmeneten, mellyel a katolikus hívek Jézus Krisztus feltámadására emlékeznek, több százan vettek részt a túlélők közül.

A l'aquilai misén, melyen Silvio Berlusconi olasz kormányfő is részt vett, megáldottak egy összeomlott épületből való téglát, valamint a mentés során használt eszközöket. Guiseppe Molinari érsek szent beszédében elmesélte, ő is ugyanúgy félt, ő is ugyanúgy szenvedett, mint bárki más a földrengés idején. Az érsek azonban bíztatta az egybegyűlteket: most már elég erejük kell, hogy legyen ahhoz, hogy együtt legyőzzék a félelmeiket.

000T TRDV495910

Közben az olasz hatóságok nyomozást indítottak annak felderítésére, szerepet játszhatott-e az épületek nagyarányú megrongálódásában az, hogy azok nem megfelelő minőségű alapanyagból készültek. A mentőegységek egy része ugyanis arról számolt be, hogy gyanúsan könnyedén át tudták vágni a betonelemeket, ami annak a jele is lehet, hogy azok nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak. Így fordulhatott elő, hogy a középkorból fennmaradt házak mellett az elmúlt évtizedekben készült házak is összeomlottak, mihnt például a városi kórház vagy az egyetem.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport