Gengszterveszély miatt nem ajánlja Horvátországot a brit külügy

2009.04.16. 10:46 Módosítva: 2009.04.16. 11:12
Horvátországban azért nehéz lebuktatni a maffiát, mert szinte lehetetlen megkülönböztetni a kormányzattól, nyilatkozta a BBC-nek egy horvát újságíró. A brit közszolgálati rádió riportja szerint Horvátországban a politikai és gazdasági elitet is átitatja a korrupció. A brit külügy veszélyesnek nyilvánította az országot.

Figyelmeztetést adott ki Horvátországra a brit külügyminisztérium. A fő veszélyforrás a terrorizmus és a szervezett bűnözés. A BBC helyszíni riportja szerint a brit figyelmeztetés csak megerősítette sok horvát azon hitét, hogy az országukat egy, a jugoszláviai háborúk idején felnőtt maffia tartja kezében.

Ezt erősíti két tavalyi gyilkosság is. Ivo Pukaniccsal, a Nacional című, a cigarettacsempész maffia után nyomozó folyóirat kiadó-főszerkesztőjével pokolgép végzett, Ivana Hodakkal, egy gyémántcsempészettel és fegyverüzletekkel gyanúsított volt tábornok védőügyvédjének 26 éves lányával egy magányos merénylő.

Pukanic maga is ellentmondásos figura volt, ismert alvilági kapcsolatairól. Egyes vádak szerint volt felesége kokaintartozásai miatt végezhettek vele, mert nem volt hajlandó helyette megfizetni azokat. Gyilkosai kapcsolatban álltak a szerb maffiával is.

Ivana Hodakkal a rendőrség verziója szerint egy önállóan cselekvő hajléktalan végzett, de apja, Zvonimir nem ad hitelt ennek. "Meggyőződésem, hogy ez egy nekem szóló üzenet. Tudták, hogy azzal okozhatják a legtöbb fájdalmat, ha megölik" - nyilatkozta elcsukló hangon a BBC riporterének.

Több prominens újságíró is sötét képet festett az országról. "Az a mondás járja, hogy Olaszország egy olyan állam, aminek maffiája van, Horvátország egy olyan maffia, aminek állama van" - nyilatkozta a BBC-nek Goran Flauder. A vukovari újságírót, aki a Horvátország politikai és gazdasági életét irányító maffiózókról ír, hatszor verték már meg. Azt mesélte, hogy az egyik általa felderített ügyben a nyomozóügyész azért nem indított eljárást, mert saját életét féltette.

Egy szintén rendőri védelemben élő másik újságíró, Gordan Malic szerint a szervezet bűnözés a politikai elit része. "Nehéz felismerni, mert nem lászik, mi különbözteti meg a hatalom többi részétől".

Horvátországban a háború alatt többen hirtelen nagy gazdagságra tettek szert, nagy részük utat talált a politikába is. A horvát szélsőjobboldalt szinte teljes egészében háborús nyerészkedők alkotják.

A BBC beszámolója szerint a horvát kormány az EU-csatlakozás reményében komoly fellépésről határozott. Az igazságügyi miniszter eskűt tett rá, hogy lefoglalják a bűnözők vagyonát és szigorítják a tanúvédelmi programot, egyben gyorsítanak a korrupcióellenes eljárásokon. A BBC-nek adott nyilatkozatában tagadta, hogy a politikusok védelmet élveznének az eljárások ellen. "A jog előtt mind egyenlőek vagyunk" - mondta.