Földrengés rázta meg Romániát

2009.04.26. 09:15
A Richter-skála szerint 5,3-es erejű földrengés rázta meg szombaton Románia középső és keleti részét szombat éjszaka, a rémült emberek az utcára rohantak.

Szombat este fél kilenc előtt öt perccel megmozdult a föld Romániában, Bulgáriában és Moldovában. A rengés epicentruma a romániai Vrancea megyében, Bukaresttől 120 kilométerre északkeletre volt, fészke pedig 120 kilométerrel a föld felszíne alatt.

A földrengést érezni lehetett Bukarestben, a Fekete-tenger partján fekvő Konstancában, Brassóban, Jászvásáron, Galacon és Brailában. Moldovában és Bulgáriában ugyancsak érezni lehetett a földmozgást. A Bulgária északi és északkeleti részén érezhető földrengést 4-es, 5-ös erősségűre becsülte a bolgár geofizikai intézet.

Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés, de egyes helyeken pánikba esett a lakosság és utcára menekült, amikor bútorok megremegtek és tárgyak estek le. A bukaresti nemzeti színházban 15 percre megszakították az előadást.

Bukarestben mintegy 400 olyan épület van, ami földrengés esetén összeomolhat.

Romániában a legutóbbi súlyos földrengés 1977-ben volt. A fővárosban súlyos károkat okozott és 1500 ember életét oltotta ki. A Richter-skálán 7,2-es fokúnak, a korszerűsített Mercalli-skálán pedig 9-10-es erejűnek mért földmozgás epicentruma akkor is a Vrancea-hegységben, a Kárpát-kanyar külső, keleti-délkeleti hegyvidéke alatt lévő, és szakemberek által hagyományosnak tekintett rengésfészekben volt. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport