Kihaltak az utcák Mexikóvárosban

2009.04.27. 11:56
A sertésinfluenza miatt a 20 milliós Mexikóvárosban szinte teljesen leállt a közösségi élet: bezártak az éttermek, bárok, mozik és színházak. A katonaság maszkot oszt az embereknek az utcán, a repülőtéren megpróbálják kiszűrni a fertőzött személyeket. A város polgármestere azt mondta: gondolkodnak a tömegközlekedés leállításán.

Mexikóvárosban pánik kitörése fenyeget, miután 24 óra leforgása alatt legalább 5 ember halt meg sertésinfluenzában. A 20 milliós fővárosban az emberek élelmiszert és vizet vásárolnak, és hosszabb otthontartózkodásra rendezkednek be.

vir mex

A közösségi élet szinte teljesen leállt a metropoliszban. Az iskolák, múzeumok, színházak, mozik, boltok, éttermek, és más nyilvános helyek bezártak. A100 ezer ember befogadására alkalmas Azték Stadionban a vasárnapi futballrangadót teljesen üres nézőtér előtt tartották, miután a kormány rendelete értelmében betiltották a nagy tömegrendezvényeket. A legtöbb helyen a vasárnapi mise is elmaradt a templomban.

Mexikóvárosban ma már szinte mindenki maszkot hord: a rendkívüli állapotot felügyelő katonák az utcákon és a metrón osztják a védőfelszerelést a lakosságnak.

"Két napja most hagytam el először a lakásom, szükségem volt egy kis levegőre, de hamarosan megyek haza és továbbra is otthon maradok", mondta egy 39 éves hivatalnok újságíróknak egy parkban.

Nem nyitottak ki a bárok és éjszakai szórakozóhelyek sem a hétvégén. Szombat este a trendi Condesa negyed üres volt. Egy boltos azt mondta: az emberek inkább vettek néhány üveg italt és hazamentek. Vasárnap az éttermekben is alig volt forgalom.

Kihaklt stadion egy mexikói futballmérkőzésen
Kihaklt stadion egy mexikói futballmérkőzésen

A hatóságok arra figyelmeztették az embereket, hogy egymás üdvözlésekor hagyják el a máskor szokásos kézfogást és ne adjanak puszit sem.

A nemzetközi repülőtéren kikérdezik az indulásra váró embereket, és megpróbálják kiszűrni a fertőzött személyeket. A köztisztasági vállalat ellenőrzi és megpróbálja megtisztítani a metró szellőzőrendszerét. Mexikóváros mérlegeli annak lehetőségét, hogy a járvány megfékezése érdekében leállítsa a tömegközlekedést, jelentette be Marcelo Ebrard polgármester.