Nászúton volt a megfertőzödött brit pár

2009.04.28. 12:22
Az előző héten tért vissza mexikói nászútjáról az a brit házaspár, akiknél először jelentkeztek a sertésinfluenza tünetei Nagy-Britanniában. Egy skóciai kórház elkülönítő részlegében helyezték el őket, a brit hatóságok szerint tüneteik enyhék voltak, és jól reagálnak a kezelésekre. A környezetüket szigorú megfigyelés alatt tartják, hogy minimalizálják a továbbterjedés kockázatát.

A mexikói Cancúnban volt nászúton az a brit házaspár, akikről a szigetországban először igazolódott be, hogy elkapták a sertésinfluenzát. Iain és Dawn Askham előző szerdán érkezett vissza Mexikóból a Skócia középső részén található Polmont településre.

000T TRHkg2324474

A Telegraph szerint a 27 éves Iain először előző csütörtökön észlelte magán a tüneteket, miközben éppen sörözni volt a barátaival. Nem sokkal később az egyébként az egészségügyben dolgozó felesége is rosszul lett, ezért értesítették a hatóságokat. A házaspár szombaton Glasgow egyik keleti elővárosa, Airdie kórházának elkülönítő részlegébe került. Az orvosok szerint a jól reagálnak kezelésekre, és a tüneteik egyébként is enyhék voltak.

Az brit egészségügyi hatóságok hétfőn este leszögezték, hogy minden szükséges óvintézkedést megtettek szombat óta. Megpróbálják minimalizálni a továbbterjedés kockázatát, ezért megfigyelés alatt tartják azt a 22 személyt, akikkel a házaspár hazaérkezése óta közelebbi kapcsolatba került. Közülük heten vírusölő gyógyszereket is kapnak, mert nagyon enyhe tünetek jelentkeztek náluk. A hatóságok azonban hangsúlyozták, hogy ezekben az esetekben is elsősorban csak elővigyázatosságról van szó.

Egyes brit szakértők szerint a háziorvosoknak meg kellene nyugtatniuk a lakosságot. "Mexikón kívül a tünetek mindenhol enyhék voltak, és a betegek jól gyógyulnak" - jelentette ki Alen Johnson brit egészségügyi miniszter.

A Varsóban tartózkodó Gordon Brown brit miniszterelnök kedden kijelentette, hogy Nagy-Britannia felkészült egy világjárvány kitörésére. "Már évek óta készülünk egy ilyen lehetőségre. A világ legjobban felkészült országai közé tartozunk."

A brit egészségügyi miniszter korábban bejelentette, hogy 25 esetben merült fel a sertésinfluenza gyanúja az országban, azonban nyolcan egészen biztosan nem a mexikói vírustól betegedtek meg. Négy esetben már Írországban is felmerült a sertésinfluenza gyanúja.