Mária
-6 °C
-2 °C

Autó hajtott a holland királynő parádémenetébe

2009.04.30. 13:47 Módosítva: 2009-05-01 12:03:27
A közönség közé hajtott egy fekete Suzuki a hollandiai Apeldoornban, a királynő és családja részvételével zajló felvonuláson. A szemtanúk szerint az autó szándékosan hajtott a tömegbe a királynőt szállító busz közvetlen közelében. Négyen azonnal meghaltak, az ötödik áldozat és a merénylő a kórházban vesztette életét. További tizenketten sérüléseket szenvedtek.

Szemtanúk szerint szándékosan hajtott egy autó a holland királynő részvételével zajló parádén a felvonulók közé Apeldoornban. A királyné születésnapja alkalmából tartott díszfelvonuláson a jelentések szerint egy fekete Suzuki Swift hajtott a tömegbe annak a nyitott tetejű autóbusznak a közelében, amiben Beatrix királynő utazott.

A hivatalos ügyészségi közlés szerint a felvonulók közül négyen azonnal meghaltak, az ötödik áldozat a kórházban vesztette életét. További tizenketten sérüléseket szenvedtek. A sérültek között rendőrök is vannak. Beatrix királynő és a királyi család többi tagja sértetlen, a királynő autóbusza egyáltalán nem sérült. A tévéfelvételeken látszott, hogy a trónörökös, Vilmos-Sándor koronaherceg és neje, Maxima hercegnő felállva nézik az ámokfutó autót. Maxima hercegnő riadtan a szájához kapta a kezét.

Az autót - amely néhány méterrel elkerülte a buszt - végül egy emlékmű kőoszlopa állította meg, 38 éves holland vezetőjét súlyosan sérült állapotban őrizetbe vették. Cynthia Boll fotográfus, az eset egyik szemtanúja szerint húsz ember repült a levegőbe, amikor a kocsi a tömegbe hajtott. Az esemény tévéközvetítésében látszott, hogy a rendőrök kiemelték a jármű vezetőjét, akit egy mentő szállított el.

Az apeldoorni rendőrség egyelőre nem kívánta kommentálni az értesüléseket. A királynő születésnapja a legnagyobb holland nemzeti ünnep, nagy karneválokkal és parádékkal szokták ünnepelni országszerte.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a fekete Suzuki hogyan hajthatott be a parádé órákkal korábban lezárt útvonalára. Az autót kutyás rendőrök vizsgálták át robbanószer után kutatva.

A támadásnak tűnő eset után Beatrix Királynő törölte az ünnepség hátralevő részét. Az apeldoorni parádén 2004-ben elhunyt édesanyjára, Juliana királynőre emlékeztek, akinek idén lenne a 100. születésnapja. Lemondták a rotterdami parádét is, és várhatóan az ország többi részén sem tartják meg a tervezett felvonulásokat.

Hajnalban meghalt a merénylő

A rendőrség azt közölte a merénylőről, hogy nem külföldi, nem büntetett előéletű, és nem voltak eddig pszichológiai problémái sem. Holland sajtóértesülés szerint maga mondta a rendőröknek, hogy szándékosan hajtott a tömegbe, és a királyi család volt a célpontja. A sajtó úgy tudja, hogy a közelmúltban munkanélküli lett és lakását is elvesztette, és kétségbeesésében ragadtatta magát tettére. A hatóságok jelezték, hogy vádat emelnek ellene, de akcióját nem terrorcselekményként kezelik. A férfi viszont péntek hajnalban belehalt sérüléseibe, miután megoperálták. Több holland tömegtájékoztatási eszköz már csütörtök este azt jelentette, hogy a férfi a klinikai halál állapotában van, de az ügyészség akkor még csak annyit ismert el, hogy az elkövető nincs kihallgatható állapotban.

A halálos áldozatok kilétét egyelőre nem közölték. A sérültek között a sajtójelentések szerint egy rendőr és egy katona is található, valamint egy értelmi fogyatékosokat is foglalkoztató zenekar négy tagja. Nők és gyermekek is megsérültek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!