Mexikóban öt napra leáll az élet

2009.05.01. 12:43 Módosítva: 2009.05.01. 14:36
Fájdalmasan érinti az ország gazdaságát a kormányhivatalok és az üzletek nagy részének május 5-ig tartó bezárása, de az elnök szerint az áldozatra szükség van, hogy a vírus további terjedését elkerüljék. A bejelentés hatására gyengülni kezdett a pezó, miközben a fővárosnak napi 87 millió dollárjába kerül az influenza a polgármester állítása szerint.

Példa nélküli országos leállás veszi kezdetét Mexikóban, miután a kormány elrendelte a gazdaság jelentős részének ötnapos szüneteltetését, és az embereket felszólította, hogy ne hagyják el a lakásukat. „Az otthonukban kerülhetik el a legbiztosabban a sertésinfluenzát" - mondta tévébeszédében Felipe Calderón mexikói elnök, aki a krízis kezdete óta most lépett először a nyilvánosság elé. Az intézkedés május 5-ig van érvényben, írja a Guardian.

000T TRMvd918596

Fájni fog, de megéri

„A kormányhivatalok és üzletek többségének bezárása fájdalmas döntés, de enélkül elkerülhetetlen a vírus további terjedése – tette hozzá. - Már most sokan szembesültek azzal, hogy a bevételeik csökkenek, de megéri. Vigyáznunk kell a szeretteink egészségére, hogy megvédjük Mexikót ettől a szörnyűségtől."

A közlekedés, a rendőrség, a szupermarketek és a kórházak nem állnak le, de ezt leszámítva az országban minden szünetel. Már most is csak félgőzzel működnek, miután a héten már bezárták az iskolákat, a mozikat, az éttermeket, a konditermeket, vagy korlátozták a működésüket.

A valódi halálesetek száma 180 is lehet

Mexikóban eddig legalább tizenketten haltak meg sertésinfluenzában, de a hatóságok azt gyanítják, hogy a valódi esetek száma a 180-at közelíti. Sokan ugyanis még azelőtt haltak meg, hogy elkezdtek volna szövetmintákat venni. A mexikói hatóságok péntek esti jelentése szerint 300 az igazolt fertőzöttek száma, de az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ pénteki jelentésében már 312 fertőzöttet tartanak számon.

000T TRMvd918609

A gazdaság pihenőpályára állítása tovább rontja majd Mexikó gazdasági helyzetét, pedig a válság és a véres drogháborúk miatt eddig is rosszul álltak. A központi bank elemzői szerint a gazdaság az év első három hónapjában nyolc százalékkal eshetett vissza az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az új bejelentés hatására a pezó gyengülni kezdett.

Az influenza napi 87 millió dollárba (19 milliárd forint) kerül a fővárosnak, állítja a polgármester, Marcelo Ebrard, és a munkanélküliség az egekbe szökhet, ha az ideiglenes elbocsátások elhúzódnak. A turizmus eddig az ország GDP-jének nyolc százalékát adta, de az idegenforgalom gyakorlatilag megszűnt. Az egészségügyi maszkokból lassan kifogynak az üzletek, ezért az újságok arról cikkeznek, hogyan tudják az emberek a maszkot házilag készíteni.