Az USA szerint nem szabad elbagatellizálni a járványt

2009.05.07. 11:29 Módosítva: 2009.05.07. 11:50
Miközben az enyhe lefolyású influenzás fertőzések miatt az amerikai lakosságot egyre kevésbé érdekli az új influenzavírus, az amerikai egészségügyi hatóságok folytatják a felkészülést a tömeges megbetegedések kezelésére. Az USA-ban nem akarnak pánikot kelteni, de érzik a felelősségét annak, hogy figyelmeztetni kell a lakosságot a veszélyekre.

Az amerikai lakosságot továbbra is fenyegeti az új influenza, fel kell készülni a világjárványra, és meg kell tenni a szükséges lépéseket, vélik egészségügyi szakértők. Az Egyesült Államokban 2 ember halt meg és 642 fertőzött meg jóval a hagyományos influenzaszezon kezdete előtt.

Úgy tűnik ugyanakkor, hogy az influenza veszélyei iránti figyelem két hét után alábbhagyott, miután az esetek többségénél bebizonyosodott, hogy a vírus csak enyhe lefolyású betegséget okoz.

Az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési hivatal (CDC) most vékony jégen egyensúlyoz: nem akarja eltúlozni a járvány következményeit, de nem is szeretnék elbagatellizálni a veszélyeket, ha viszont a járvány kiterjed, az veszélyeztetné tekintélyüket.

Mindig fennáll a veszélye annak, hogy túlreagálják a dolgot, de el kell mondani az embereknek, mi folyik itt és mit kell tenni elleni, mondta Michael Bloomberg, New York polgármestere. Ha én a New York-i helyzetről beszélek, mindig el fogom mondani, mit tudunk és mit nem tudunk, nem fogok spekulálgatni, mondta a politikus. New Yorkban 97 esetben igazolták a H1N1 fertőzést.

A CDC-nél már évek óta készülnek a világjárvány bekövetkezésére. Több tucat tudós és közegészségügyi szakember részvételével működik egy központ, ahol folyamatosan nyomon követik a világból érkező híreket.

A Reuters szerint tudatában vannak a történelmi párhuzamnak: 1918-ban egy viszonylag enyhe influenza-járvány alakult ki, amely aztán hónapokkal később visszatérve milliók életét követelte.

Az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ adatai szerint a világon eddig több mint 2200 igazolt fertőzést jelentettek és 44 halálesetet: kettőt az Egyesült Államokból, 42-t Mexikóból (a WHO szerint továbbra is csak 29 megerősített eset van).