Afrikát is elérte a H1N1

2009.06.02. 17:57
Egy 12 éves kislány vitte be Egyiptomba az új vírust, a kairói repülőtéren szűrték ki. A hatóságok tömeges megbetegedéstől tartanak.

Egyiptomban is kimutatták az új influenza vírusát egy 12 esztendős, egyiptomi származású amerikai kislány szervezetében.

A kislány a közelmúltban érkezett Kairóba az Egyesült Államokból az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) keddi közlése szerint. Ez az első eset Afrikában és a 24. a Közel-Kelet térségében - mondta a WHO illetékese. A beteget hétfőn a repülőtér hőérzékelője jelezte és a teszt kedden erősítette meg a gyanút. A kislányt kezelik, anyjával együtt jól van.

Hollandián keresztül érkeztek

A kairói egészségügyi minisztérium most kapcsolatba igyekszik lépni a repülőgép 145 utasával. A kislány anyjával együtt Hollandián keresztül érkezett Kairóba.

Egyiptomban már évek óta pusztít az influenza egy másik, különösen súlyos típusa, a madárinfluenza. Ez nehezen terjed az emberek között, viszont a megbetegedettek fele meghal - míg az új típusú influenza nagyon fertőző (több mint 17 ezer ember kapta el 64 országban), de eddig elég ártalmatlan lefolyásúnak bizonyult. Az egyiptomi hatóságok attól tartanak, hogy az új influenza tömeges megbetegedéseket okozhat az országban, mert a lakosok döntő többsége viszonylag szűk helyre összezsúfolva, a Nílus völgyében él.

Mivel az új típusú influenza eredetileg sertésinfluenza néven vált ismertté, Egyiptom "megelőző lépésként" még áprilisban elrendelte az országban lévő összes, mintegy 300-400 ezer sertés leölését. Az ENSZ bírálta a döntést, rámutatva: a szakértők már a kezdet kezdetén hangsúlyozták, hogy a sertéseknek nincs közük az influenza terjedéséhez.