A Facebook miatt inog az új brit kémfőnök állása

BBC
2009.07.05. 09:52
Az MI6 leendő főnökének felesége egyebek mellett a saját, a gyerekeik és a szüleik lakcímét is feltette a közösségi oldalra. Az adatokat eltávolították, a politikusok csalódottak.

Eltávolították a Facebook közösségi oldalról a John Sawers leendő brit hírszerzési főnök magánéletére vonatkozó adatokat. A kínos tényt, miszerint Sawers felesége, Shelley Sawers a házaspár vezető diplomata barátaik neve és vakációs fotóik mellett saját londoni lakásuk címét, valamint három felnőtt gyerekük és idős szüleik tartózkodási helyét is feltette a jószerével bárki által elolvasható oldalra, a Mail on Sunday írta meg.

Amint a lap kommentárt kért a brit külügyminisztériumtól, az adatok eltűntek a Facebookról. A parlament terrorelhárítási albizottságának elnöke, Patrick Mercer szerint Sawers-ék évtizedek óta a hírszerzési közösség megbecsült tagjai, ezért lehangoló és aggasztó, hogy ilyen adatok kerülhetnek nyilvánosságra. "Azt reméltem, hogy ilyen emberek nem követnek el ilyen hibát" – idézi Mercert a BBC.

Edward Davey, az ellenzéki liberális demokraták külügyi szóvivője felszólította Gordon Brown kormányfőt, hogy indítson vizsgálatot: vajon a kínos adatok publikálása után is alkalmas-e Sawers a MI6 vezetésére. John Sawers jelenleg még az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete, új állását novembertől tölti majd be.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM