Arab családokat lakoltattak ki Kelet-Jeruzsálemben

2009.08.02. 10:53
Hiába tiltakozik az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország Izrael telepespolitikája ellen, most újabb két kelet-jeruzsálemi családot telepítettek ki, hogy a helyükre izraeli famíliák költözhessenek. A játszmába viszont a jelek szerint Nagy-Britannia is beszállt: egy brit diplomata szerint London palesztin építési programot finanszíroz.

Kilakoltattak két arab családot kelet-jeruzsálemi otthonából a Sejk Dzsarráh negyedben. A rendőrség azután tette utcára a két famíliát, hogy az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította az érintett családok fellebbezését. A kiürített területre izraeli családok költözhetnek. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország július közepén élesen bírálta azt az újabb építési tervet, ami húsz lakást építene a még többségében arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben.

A Sejk Dzsarráh negyedben megvalósuló projektet Irving Moskowitz amerikai zsidó milliomos finanszírozza. Moskowitz régóta támogat pénzzel olyan zsidó telepes szervezeteket, köztük az Ateret Kohanimot, amelyek célja az 1967-ben elfoglalt, majd bekebelezett Kelet-Jeruzsálem "judaizálása", azaz a zsidó lakosság arányának erőteljes növelése. Jelenleg több mint 200 ezer izraeli él mintegy tizenkét lakónegyedben Kelet-Jeruzsálemben – 270 ezer palesztin mellett.

Emlékeztetőül: a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet akarják jövőbeni államuk fővárosának, erről azonban Izrael hallani sem akar, és folytatja a betelepítéseket. Noha a palesztinok egyértelművé tették, hogy Izrael telepespolitikáját tekintik békekötés legfőbb akadályának. Ami Barack Obama amerikai elnök kormányzatának sem tetszik, s hogy ezt Izrael értésére adja, július közepén a külügyminisztérium bekérette Michael Oren izraeli nagykövetet. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő visszautasította a bírálatokat.

Sőt, Izrael most arra kér magyarázatot Nagy-Britanniától, hogy egy brit diplomata állítása szerint London finanszíroz Kelet-Jeruzsálembe tervezett palesztin építkezéseket. A brit diplomata, az Egyesült Arab Emírségekben akkreditált Martin Day az al-Arabíja hírtelevízióban július 22-én arról beszélt, hogy a zsidó telepek építésének befagyasztása érdekében konkrét intézkedések születtek. "Pénzzel támogatunk projekteket, amelyeknek célja a telepesítés leállítása. Az egyik ilyen projekt keretében új palesztin lakónegyedet építenek Kelet-Jeruzsálemben, és megóvják a palesztin házakat a lerombolástól. Ugyancsak finanszírozunk szervezeteket, amelyek megfigyelik a telepesítési tevékenységet", mondta Day.