Az izraeli rendőrség Liberman miniszter ellen vádemelést javasol

2009.08.02. 18:33
Korrupció és pénzmosás gyanújával vádemelést javasol Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter ellen az ország rendőrsége.

A következő napokban terjesztik Menahem Mazuz izraeli főügyész elé A vasárnap közzétett javaslatota, és ő fogja eldönteni, hogy vádat emel-e Liberman ellen, akinek ebben az esetben távoznia kellene hivatalából.

Az izraeli rendőrség csalásellenes részlege több alkalommal kihallgatta az ultranacionalista Jiszráél Béténu párt elnökét korrupció, pénzmosás és az igazságszolgáltatás akadályoztatása gyanújával.

Liberman tagadja az ellene felhozott vádakat és azt állítja, hogy a rendőrségi vizsgálat politikai indíttatású. "Nem indokolta semmi, hogy nyomozás induljon ellenem, ha a gyanú valóban megalapozott lenne, akkor a vizsgálat nem tartana már több mint egy évtizede" - reagált a külügyminiszter közleményében a rendőrség vasárnapi javaslatára. "A rendőrség 13 éve üldöz, és politikai hatalmam illetve pártom befolyásának növekedésével felgyorsultak azok a erőfeszítések, hogy eltérítsenek a közszerepléstől" - tette hozzá.

Izraeli médiajelentések szerint Liberman állítólag jelentős pénzösszegeket kapott külföldről fiktív vállalatokon és különböző bankszámlákon keresztül választási kampánya finanszírozására.

Július közepén az izraeli közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a rendőrség olyan adatokat tár Mazuz főügyész elé, amelyek alapján vádat lehetne emelni Liberman és a lánya, Mihal, valamint további két személy ellen. A hírek szerint Liberman lányának több bankszámlája van Cipruson, s apja ezeket használhatta kétes üzleti ügyeihez.