Robbantások öltek meg hét síita zarándokot Bagdadban

2009.08.07. 12:28
Út szélén elrejtett pokolgép robbanása ölt meg Bagdadban péntek délelőtt négy síita zarándokot, akik épp a déli Kerbela szent városból tértek vissza. Röviddel később újabb két robbantás három zarándok halálát okozta.

Egy rendőrségi tisztviselő elmondása szerint az első detonáció a zarándokokat szállító mikrobusz mellett történt helyi idő szerint negyed tízkor, amikor a jármű behajtott a főváros nagy síita negyedébe, Szadrvárosba. Egy másik rendőr szerint nyolc sebesültje is van a merényletnek, s ezt egy egészségügyi illetékes is megerősítette.

Röviddel később két pokolgép robbant a kelet-bagdadi Saab futballstadion közelében, megölve három síita zarándokot, akik szintén hazafelé tartottak Szadrvárosba. Ez utóbbi két robbantásban összesen tizenhárman sebesültek meg.

Az iraki szunnita felkelők gyakran veszik célba az általuk eretneknek tartott síitákat, főként zarándoklatok idején. A mostani merényleteket még egyetlen csoport sem vállalta magára. A múlt pénteken öt síita mecsetnél végrehajtott robbantássorozat összesen 31 ember életét követelte.

Az iraki biztonsági erők fokozták az ellenőrzést a Kerbelába és onnan kivezető utakon. E héten síiták százezrei zarándokolnak el Kerbelába, hogy megemlékezzenek Mahdi, a 12. imám születésnapjáról. A "rejtőzködő imám" a IX. században gyermekként tűnt el, és a síiták hiedelme szerint egy nap visszatér, hogy igazságot szolgáltasson a Földön.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport