Engedik meghalni a béna ausztrál férfit

2009.08.14. 10:45
Leállíthatják egy mind a négy végtagjára béna ausztrál férfi mesterséges táplálását. A férfit ellátó cég alkalmazottai korábban súlyos büntetésre számíthattak volna.

Egy ausztrál bíróság pénteki döntése értelmében joga van egy mind a négy végtagján lebénult férfinak arra, hogy leállítsa az őt életben tartó mesterséges táplálást. A precedens értékű ítéletben Nyugat-Ausztrália legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy a 49 éves férfit kezelő betegápoló céget nem terheli jogi felelősség, ha kérésének megfelelően abbahagyják etetését.

A bíróság döntése szerint a 49 éves Christian Rossiternek joga van ahhoz, hogy döntsön arról, milyen módszerekkel kezelik, és akarata ellenére nem lehet ételt, és vizet juttatni szervezetébe. Wayne Martin bíró utasította az orvosokat, hogy döntésének következményeit részletesen magyarázzák el a férfinak, aki a bíróság szerint olyan szellemi állapotban van, hogy képes átgondolt döntés hozni kezeléséről.

A szabadidősportokért rajongó egykori bróker azután bénult le minden végtagján, hogy több különálló balesetet szenvedett el. 1988-ban harminc métert zuhant egy épületből, 2004-ben pedig kerékpározás közben elütötte egy autó.

A 49 éves férfi az előző héten közfelhívásban kérte, hogy engedjék meghalni, mert a teste rabja lett, és a legalapvetőbb dolgokat sem tudja végrehajtani. "Nem tudok mozogni, nem tudom kifújni az orromat, vagy letörölni könnyeimet" - mondta Rossiter, hozzátette, nem fél a haláltól, csak a fájdalomtól.

A bírósági eljárást a férfit kezelő otthont üzemelő betegápoló cég, a Brighwater Care Group nevű cég indította. Azt akarták megtudni, hogy a mesterséges táplálás leállításának lennének-e jogi következményei. A Brightwater közlése szerint csak annyit akartak tudni, hogy törvényt sértenének-e azzal, hogy teljesítik betegük kérését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport