Karikatúra miatt perel be egy szlovák újságot Ficó

2009.09.07. 22:30
Robert Fico szlovák miniszterelnök pert indít az SME című napilap ellen, mert szerinte a lap egy karikatúrán egészségügyi állapotát felhasználva tette nevetségessé. Az SME-nek nyilatkozó jogászok szerint Fico viselkedése a szólásszabadság elveinek meg nem értésére utal.

Robert Fico szlovák miniszterelnök beperli a jobbközép-liberális SME napilap kiadóját egy júliusban megjelent karikatúra miatt .

Az SME-ben megjelent karikatúra
Az SME-ben megjelent karikatúra

A rajzon egy orvos látható, amint egy Fico hátáról készült röntgenfelvételt néz, és azt mondja: "Tudtam! Az ön gerincbántalma csupán fantomfájdalom."

A karikatúra megjelenésének idején a szlovákiai sajtó a miniszterelnök egészségi állapotáról szóló hírekkel volt tele, a miniszterelnöki hivatal ugyanis szinte semmilyen információt nem adott ki a kérdésben.

Fico szerint az újság megsértette emberi méltóságában, amikor egészségügyi problémájából űzött gúnyt. A szlovák miniszterelnök szerint ez ugyanúgy elfogadhatatlan, mint ha egy vak igazságügyminiszterről vagy bíróról készülne karikatúra "Az igazság vak" felirattal.

Az SME-nek nyilatkozó jogászok szerint azonban egyértelműen túlreagálja a történteket a miniszterelnök, hiszen minden karikatúra lényege a túlzás. Mark Benedict szerint Fico akciója "a szólásszabadság elveinek elemi meg nem értésére utal".

A lap főszerkesztője, Matúš Kostolný szintén értetlenül áll a történtek előtt. "Senki nem kíván fájdalmat a miniszterelnök úrnak", írja az SME-ben megjelent publicisztikában. Később azonban hangsúlyozza: Ficónak meg kell értenie, senki nem tilthatja meg, min nevetnek az emberek Szlovákiában. Még akkor sem, ha a tréfa tárgya történetesen a miniszterelnök.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM