Idős nő a H1N1 első áldozata Csehországban

2009.10.22. 15:53
Csehországban meghalt a H1N1 első áldozata, az idős asszony állapota a fertőzés nélkül is súlyos volt. Egy újinfluenzás férfi állapota is válságos. Romániában a nyugati országokhoz képest lassabban terjedt a vírus, de már már egy iskolában is megjelent.

Csütörtökön meghalt egy idős asszony Csehországban, akinek a szervezetében kimutatták a H1N1 vírust. Az asszonyt szívfájdalmakkal vették fel szerdán a Karlovy Vary-i megyei kórházba, majd a vizsgálatok során kiderült, hogy elkapta az új vírust is.

"Állapota a fertőzés nélkül is súlyos volt. Az új vírus azonban mindezt súlyosbította, ami végzetes következményekkel járt" - nyilatkozott Zdenka Marková, a kórház szóvivője. Elmondta: hasonló diagnózissal egy 30 éves, hajléktalan férfi is fekszik a kórházban, három napja vitték be, állapota válságos.

Csehországban eddig 309 újinfluenzás megbetegedést regisztráltak az illetékes hatóságok, heti átlagban tíz új megbetegedés van. Az új influenza elleni oltás novemberben kezdődik. A november közepére megérkező félmillió vakcinából 250 ezret a krónikus betegek, 160 ezret az egészségügyi dolgozók, míg 90 ezret a válságstruktúrákban dolgozók kapnak. Az oltás pontos terve október végéig készül el. Hosszabb távon a cseh állam a lakosság mintegy 20 százalékának a beoltásával számol.

Romániában iskolákban terjed a vírus

Romániában az iskolákban is megjelent az új vírus, amely két tanulót fertőzött meg. Egy 9 éves bukaresti és egy 15 éves jászvásári (Iasi) lányról van szó, akik nem jártak külföldön, és nem érintkeztek onnan hazatérő személyekkel. A román egészségügyi minisztérium szerint ez az első két olyan eset, amikor a vírus helyi terjedéséről van szó, a fertőzés körülményeit és forrását nem ismerik.

A két kislány állapota jó, egyikük sincs veszélyben. Osztálytársaiknak nem kell iskolába menniük egy hétig, ugyanis óráikat felfüggesztették erre az időszakra. Csütörtökön elkezdődött azoknak a személyeknek az egészségügyi vizsgálata, akik érintkeztek a fertőzöttekkel.

Oana Grigore, a román egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a hatóságok eddig hatékonyan ellenőrzés alatt tartották a vírus terjedését, hiszen az elmúlt hónapokban a kórokozó csak valamivel több mint háromszáz személyt fertőzött meg a 21 millió lakosú Romániában, ahol a H1N1 terjedése lassúbb a nyugat-európai államokhoz képest.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport