Nyolc diák meghalt egy kínai lépcsőbalesetben

2009.12.08. 11:00 Módosítva: 2009.12.08. 11:00
Tizenéves diákok vesztették életüket egy iskolai balesetben Közép-Kínában, egy lépcsőn megbotló kislány többeket meglökött, amitől dominószerűen zuhantak egymásra a diákok.

Nyolc 11 és 14 év közötti gyerek meghalt és 26 megsérült egy közép-kínai iskolai balesetben még hétfőn késő este: a lépcső felé igyekvő tömegben egy kislány megbotlott, majd felbillentett másokat, s így többen - két emelet között - a lépcső aljáig zuhantak - jelentette a Hszinhua hírügynökség kedden.

Az eset a Hunan tartományi Hszianghsziang (Xiangxiang) város magániskolájában történt este kilenc óra tíz perckor, amikor a gyerekek esti óráikkal végeztek, és a kollégiumba igyekeztek. Szemtanúk elmondása szerint az osztályokból kiáramló gyerektömegben a megbotlott diák egyensúlyát veszítette, dominószerűen több tucatnyian buktak el, és többen lezuhantak. A tragédia helyszínén kevesebb mint másfél méter széles a lépcső.

A helyszíni jelentések szerint a magasabbról rohanó gyerekek közül is sokan elestek, és - mint elmondták - visszafordulni már nem voltak képesek. A sérülteket többnyire horzsolásokkal, zúzódásokkal szállították kórházba, de van olyan is köztük, akinek betört a koponyája.

A beszámolók szerint hétfőn este nagyon esett az eső, ezért a diákok valamennyien a négyemeletes épületből a kollégiumukhoz legközelebbi utat választották.

A nyomozásban biztonsági és ügyészségi szakemberek is részt vesznek, a rendőrség máris őrizetbe vette az iskola igazgatóját és a tantestület elnökét, valamint zárolták az iskola bankszámláját is. Kedden a városi pártbizottság elmozdította állásából a város oktatási ügyekért felelős tisztségviselőjét, és figyelmezettek, hogy mindenkit felelősségre fognak vonni, akit felelősnek találnak a történtekért.

A jó hírű hszianghsziangi iskola 12 éves, és 3500 diákja van. Leginkább tehetősebb szülők gyermekei járnak oda, mivel viszonylag magas a tandíja. Az állami iskolákban ingyenes az oktatás.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport