Hangosan imádkoznak a halottak között Haitin

2010.01.14. 09:02 Módosítva: 2010.01.14. 16:36
Haitiak ezrei töltötték az éjszakát a szabad ég alatt, miután a keddi rettenetes földrengés összerombolta az otthonaikat. Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet szerint folyamatosan érkeznek a súlyos állapotban lévő sebesültek. A túlélők utáni nyomozás a sötétben is folytatódott. Az első segélyszállítmányok már megérkeztek.

A Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés kedd éjszaka rázta meg az országot, amit több mint 200 éve nem sújtott ilyen súlyos természeti katasztrófa. A földrengésben akár 100 ezer ember is életét veszthette, a károk felbecsülhetetlenek. A haiti miniszterelnök, Jean-Max Bellerive a CNN-nek úgy nyilatkozott: reméli, ez a szám azért nem lesz ennyire magas, mert az embereknek volt idejük kimenekülni az összedőlő házakból. "De ennek ellenére vannak olyan kerületek, ahol egyetlen embert se látni, nincs semmi mozgás, és fogalmam sincs, hogy hova tűnhettek ezekről a helyekről az emberek."

Elnéptelenedett városrészek

Nemcsak a szegény tömegek viskói váltak a földdel egyenlővé, a tehetősebb rétegek lakta városrészekben is nagy volt a pusztítás. Számos egyéb épülettel, köztük több iskolával és a főváros legnagyobb börtönével együtt - összedőlt az ENSZ helyi képviseletének ötemeletes székháza. A közszolgáltatások szünetelnek, az összedőlt házak miatt járhatatlanok az utak.

Egy szemtanú beszámolója

"Az ágyamon ülve szörföltem az interneten, amikor hirtelen csend lett, majd furcsa, morajló hang hallatszott. Először azt hittem, hogy egy vízszállító kamion haladt el a ház előtt. De aztán valahogy olyan érzésem támadt, hogy inkább a föld rengett" – így emlékszik vissza a haiti földrengésre Jonathan M. Katz, az AP amerikai hírügynökség helyi tudósítója. A beszámolóját itt olvashatja>>>

A katasztrófában több haiti-i miniszter is életét vesztette. A parlament elnökének holttesét az országház romjai között találták meg. Az ENSZ nemzetközi segélyszervezétenk az országban ténykedő 11 000 tagja közül 16-an – köztük a szervezet helyi elnöke – halt meg, 150-en pedig eltűntek. Mivel a kórházak tele vannak, néhány súlyosabb sérültet a szomszédos Dominikai Köztársaságba szállítottak, ahol nem okozott károkat a földrengés.

Csütörtök  hajnalban újabb ENSZ-békefenntartók érkeztek az országba, hogy elejét vegyék a zavargásoknak, egyre több a fosztogatás az országban. A BBC tudósítója szerint egyre reménytelenebb a helyzet Port-au-Prince-ben, a mentési munkálatokat senki nem koordinálja, a segélyek és a mentőegységek csak lassan érkeznek. Rene Preval államfő szerint egyelőre lehetetlen megsaccolni, hogy hányan haltak meg, "Nem tudom...még nem, hallottam ötvenezerről, harmincezerről, de százezerről is". "Halottakon kell mindenütt átlépni, bárhol is járok, folyamatosan hallom a sikoltozást".

Legutóbbi képek a pusztításról

Haitiak ezrei töltötték a szabad ég alatt az éjszakát, mert vagy teljesen összeomlott a házuk, vagy annyira megrongálódott, hogy veszélyes lenne bent lenni. Sokan egész éjszaka hangosan imádkoztak. A BBC tudósítója megnézett egy félig leomlott kórházat. "Körülbelül 100 halott feküdt a földön. Köztük élő emberek aludtak."

A NASA illusztrációja a Haitit sújtó földrengésekről (a piros vonalak a törésvonalakat jelzik, a kis körök a rengések erősségét mutatják)
A NASA illusztrációja a Haitit sújtó földrengésekről (a piros vonalak a törésvonalakat jelzik, a kis körök a rengések erősségét mutatják)

Szinte lehetetlen a romok alá szorult embereket kimenteni, mert nincsenek olyan gépek, amelyek képesek lennének ekkora tömegeket megmozgatni, így az emberek a puszta kezükkel ássák ki a segélyt kérőket.

A magyarok nem tudtak elindulni

Az amerikai hatóságok törölték a járatokat, ezért a Magyar Református Szeretetszolgálat mentőcsapata nem tudott elindulni csütörtök reggel Haitibe. A szervezet szóvivője közölte: mindent megtesznek, hogy minél előbb kijussanak a katasztrófa sújtotta országba.

A súlyos sérüléseket szenvedett emberek hosszú órákig állnak sorba az Orvosok Határok Nélkül ideiglenesen felállított sátrai előtt, de itt csak elsősegélyben részesülhetnek. A nemzetközi segélyszervezet egyik kórháza teljesen összeomlott, de a másik kettő is teljesen használhatatlanná vált.

Az amerikai földtani intézet szerint utoljára 230 éve volt ilyen súlyos földrengés a mai Haiti területén. A földmozgás epicentruma 16 kilométerre délnyugatra volt a fővárostól, a térségét a helyi idő szerint kedd délutáni rengés után az éjjel több nagy erejű - köztük a Richter-skálán mért 5,9-es fokozatú - utórengés rázta meg.

Az első képek a természeti katasztrófáról

Megindultak a segélyek

A Vöröskereszt becslése szerint Haiti 9 milliós népességének egyharmada sürgős segélyre szorul a természeti katasztrófa nyomán. Az egyébként is koldusszegény ország külföldi segítséget kért, XVI. Benedek pápa szolidaritásra hívta fel a híveket.

A haiti kormányfő felhívására a nemzetközi közösség is megmozdult. Barack Obama „gyors, energikus, kordinált” akciót ígért, és a térség felett átrepülő katonai repülőgépek máris megkezdték a károk felmérését, valamint megérkezett az amerikai parti őrség egyik egysége, amit hamarosan követ egy második is. Francia, kanadai, chílei és venezuelai életmentők is érkeztek, kutyákkal és több tonnányi segélyszállítmánnyal. Mexikó három repülőt, egy hajókórházat, hetven tonna élelmet és segélycsapatokat ígért.

A Világbank 100 millió dollárt folyósítana az ország újjáépítésére, a Vöröskereszt nemzetközi szervezete pedig 10 millió dollárt ad átmeneti szállások felállítására, az ivóvízellátásra és gyógyszerekre, orvosi segélyre. Hilary Clinton lerövidítette külföldi útját, hogy teljes figyelmével a krízisre tudjon koncentrálni. Az amerikai külügyminiszter úgy véli, hogy az áldozatok végső száma alapján a földrengést az utóbbi évek legmagasabb emberéletet követelő katasztrófái közé fogják besorolni.

Az Egyesült Államokban sokan a hírességek közül is megmozdultak. A haiti származású énekes, Wyclef Jean, a színészek közül pedig Angelina Jolie és Brad Pitt ígértek komoly egyéni adományokat.

Sorozatos természeti katasztrófák

Haitin nem ez az első katasztrófa. 2008-ban például halálos orkán pusztított az országban. Akkor összesen 800 halottról számoltak be, és százezer ház rongálódott meg. A kilencmilliós lakosságú országból egyébként kétmillióan laknak a fővárosban. A lakosság 70 százaléka napi kevesebb, mint két dollárból kell, hogy megéljen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport