Akinek pénze van, menekül Haitiból

2010.01.18. 19:58 Módosítva: 2010.01.19. 00:13
Kezd apokaliptikussá válni a helyzet a földrengés sújtotta karibi országban. Az erőszakos incidensek, fosztogatások száma úgy nő, ahogy az emberek kétségbeesése.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága hétfői jelentése szerint a földrengést követő hatodik napon továbbra is katasztrofális a helyzet Haitin, s a lakosság egyre agresszívabb az élelem és víz hiánya miatt.

A jelentés a részvétlenség terjedéséről is szól: a hullákat az utcára dobálják, és akit összegyűjtöttek, Port-au-Prince-ben helyenként utcai gödrökben égetik el. Már nem folyik a halottak kiásása a romok alól, onnan már csak használható tárgyakat gyűjtenek.

A Vöröskereszt felhívja a figyelmet arra, hogy romlik az egészségügyi helyzet az ideiglenes táborokban, és járványok kitörése fenyeget. A szervezet 7500 embernek oszt vizet három táborban, és árnyékszékeket ásnak számukra. "A víz nem csak a szomj oltására szolgál, mert ha valaki megmosakodhat, az az önérzetének a helyreállításában is segít" - magyarázta Guy Moron, akinek a felügyelete alá a táborok tartoznak.

Az élelmiszerek ára robbanásszerűen emelkedik, a kenyér például kétszer annyiba kerül, mint a földrengés előtt, és az erőszakos incidensek, fosztogatások száma ugyanolyan ütemben nő, ahogy az emberek kétségbeesése. Olyan esetek is voltak, hogy egyesek cunami betörésével rémisztgették a tömeget, hogy azután ellophassák a futva menekülők tulajdonát.

Sorban állnak a menekülők

A Vöröskereszt szerint mindenki távozik Haitiból, akinek pénze van. A Dominikai Köztársaságba vezető határátkelőkön nagy a zsúfoltság, az amerikai állampolgársággal is rendelkező haitiak pedig az Egyesült Államok nagykövetsége előtt állnak sorba, hogy elutazhassanak az országból.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága a helyi vöröskereszt szervezettel közösen kapcsolatfelvételi pontot szervez a hozzátartozóikat kereső emberek számára, és internetes oldalt nyitott, ahol azok jelentkezhetnek be, akik épek és egészségesek. Ott már 22 ezren regisztráltatták magukat.

A több mint 180 nemzeti társszervezetet tömörítő Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold társaság felhívást tett közzé egy segélyalap feltöltésére, ahová 73 millió dollárt vár, hogy 300 ezer embernek tudjon segíteni három éven keresztül.

Mintha atomcsapás érte volna a fővárost

"Port-au-Prince egy olyan városra emlékeztet, amelyet atomcsapás ért" - jelentette ki hétfőn Kenneth Merten, az Egyesült Államok haiti nagykövete a CNN-nek nyilatkozva.

Az amerikai hírtelevízió szerint három amerikai katona megsérült egy egyelőre ismeretlen természetű incidensben Port-au-Prince amerikai ellenőrzés alatt álló repülőterén, de sebesüléseik nem életveszélyesek.

Hétfőn Haiti fővárosába érkezett Bill Clinton volt amerikai elnök, az ENSZ haiti különmegbízottja, akit a tervek szerint fogad René Préval haiti elnök.

Az amerikai hadsereg reményei szerint két-három napon belül meg lehet nyitni a segélyszállítmányok előtt a haiti főváros kikötőjét, amely súlyosan megrongálódott a földrengésben. A port-au-prince-i repülőtér nem győzi a több mint 30 országból érkező segélyszállítmányok fogadását, mivel csak egy leszállópályája van.

Az USA besegít a rendfenntartásban

Az amerikai haderő Haitin nem vállal rendőri szerepet, de szükség esetén megvédi az ártatlanokat és önmagát, jelentette ki Robert Gates amerikai védelmi miniszter hétfőn.

Az amerikai csapatoknak - akárcsak a világ más részén történő bevetéskor - joguk és kötelességük megvédeni magukat, ezenkívül joguk van oltalmat nyújtani a védelemre szoruló haitiaknak és külföldieknek, mondta a Pentagon vezetője.

Az amerikai hadsereg 10 ezer katonát telepít Haiti területére, valamint partjai közelébe a nagyszabású segélyművelet támogatására. René Préval, Haiti elnöke a hét végén arról beszélt, hogy az amerikai erők besegítenek majd a rend fenntartásában azokon a helyeken, ahol a rendőrség és az ENSZ békefenntartói nem képesek önmaguk megbirkózni a feladattal.

Gates ennek kapcsán elmondta: az amerikai erők küldetésének biztonsági eleme is van, de nem tud róla, hogy a katonák bárhol rendőri feladatot látnának el. Hozzáfűzte: amíg nem érkezik a katasztrófa sújtotta országba megfelelő mennyiségű élelem és víz, addig fennáll a veszélye annak, hogy az elkeseredés néhol erőszakba fordul.

Éjt nappallá téve dolgoznak a magyar mentőcsapatok

Folyamatosan, még éjszaka is dolgoznak Haitiban a magyar mentőcsoportok munkatársai, közölte hétfőn a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat.

A baptisták két részre váltak, az egyik csoport Port-au-Prince-ben, egy klinikán már éjjel is műtéteket végez. Sok az amputálás, mert a beérkező betegek sérüléseinek 90 százaléka a végtagokat érinti, de folyik helyreállítás is. A másik csoport mozgó mentőként a főváros peremkerületeit járja. Az ő munkájukat az ENSZ hangolja össze a többi segélycsapatéval. Jól vannak, erőszakkal személyesen nem találkoztak, inkább hálát tapasztaltak.

A haiti fővárosban nyolc kórház vált rommá, ezért az a klinika is túlzsúfolt, ahol a baptista csoport dolgozik. A folyosón is sebesültek vannak. Úgy néz ki, hogy szükség lesz egy második, az elsőt felváltó segélycsapat kiküldésére is mondta.

A református szeretetszolgálat Port-au-Prince repülőterén rendezkedett be, ott van a szállásuk is, és ott kezelik a sérülteket, akiket szervezetten szállítanak hozzájuk. Jól vannak ők is, de sokkolóak a benyomásaik a tragédiáról. Az emberek szemében látni, hogy elveszettnek érzik magukat, nem tudnak magukhoz térni, mivel szeretteiket nem sikerült kiemelni a romok alól. Az utcákon sikítozó emberek bolyonganak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport