A szódát is aranyáron mérik

2010.01.21. 07:51
Nyolc nap után találtak egy túlélőt a földrengés sújtotta Haiti fővárosában, a tizenegy éves kislány lefogyott, de orvosai szerint fokozatosan felépül majd. Elszabadultak az árak Port-au-Prince-ben, ahol az éttermek és boltok kilencven százaléka megrongálódott, a felhalmozott készletek vagyonokat érnek.

Élve emeltek ki egy ház romjai alól egy tizenegy éves kislányt a szomszédai a földrengés sújtotta Haiti fővárosában szerdán, nyolc nappal a természeti csapás után, közölték francia segélyszervezetek. A kislányt egy francia tábori kórházba szállították, amelynek egyik orvosa valóságos csodának nevezte a gyermek megmenekülését.

Nyolc nap után találták életben a tizenegy éves kislányt
Nyolc nap után találták életben a tizenegy éves kislányt

A gyermek veséje normálisan működik, szervezetét fokozatosan hidratálják, később egyre több szilárd táplálékot kap majd. A kislány a romok fogságában töltött nyolc nap alatt lesoványodott, rémálmok gyötrik, de az orvos szerint fokozatosan fel fog épülni.

A Richter-skála szerinti 7-es erősségű, január 12-i földrengésben legalább 75 ezer ember halt meg. A nemzetközi mentőalakulatok eddig összesen 121 embert mentettek ki a romok alól az ENSZ humanitárius akcióinak összehangolásáért felelős szervezet (OCHA) adatai szerint. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet igazgatóhelyettese, Jon Kim Andrus szerint ennél sokkal több embert mentettek ki maguk a haitiak, mindenféle felszerelés nélkül.

Elszabadultak az árak

Egy adag rántotta tizenhárom dollárért, szállodai szoba egy éjszakára kétszáz dollárért - az élelmiszer és az ital rekordáron cserél gazdát Haitin, a spekulánsok pedig elégedetten dörzsölik a tenyerüket. A karibi ország fővárosában, Port-au-Prince-ben az éttermek és a boltok kilencven százaléka összedőlt. A katasztrófa túlélői mindenből szükséget szenvednek, ezért a felhalmozott készleteket kisebb vagyonért adják el.

A boltok kilencven százaléka összedőlt
A boltok kilencven százaléka összedőlt

Az utcai víz- és szódaárusok több mint kétszeresére emelték áraikat a földrengés előtti időszakhoz képest. A negyedliteres palackokba töltött ivóvíz a természeti csapás előtt egy gourde-ba került, most háromba, a szódáért ugyanilyen kiszerelésben tíz gourde helyett húszat kérnek.

A magát csak Ludovic néven bemutató férfinak a földrengés előtt például négy kanna benzinje volt. Most a szokásos ár kétszereséért mér ki négy litert. A benzinkutak fokozatos újranyitásával az utcai üzemanyagárusoknak azonban lassanként leáldozik majd.

Üzemanyagért sorakozók
Üzemanyagért sorakozók

Léonard, a taxisofőr úgy jellemezte helyzetét, hogy ha dolgozni akar, a korábbinál többet kell költenie üzemanyagra, de többet is keres, ha a városba érkező külföldieket szállítja.

Drágult a telefonkártya, a cigaretta és az alkohol is. A nyugati félteke legszegényebb országának romokban heverő fővárosában olyan szintre emelkedtek az árak, mint Rómában vagy Madridban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport