A fegyvercsempészet kulcsfigurája volt a meggyilkolt Hamász-parancsnok

2010.01.31. 19:14 Módosítva: 2010.01.31. 19:29
Az Iránból a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet egyik kulcsfigurája volt az a Hamász-parancsnok, akit január 20-án megöltek Dubajban, közölték vasárnap izraeli védelmi tisztségviselők. Azt azonban nem erősítették meg, hogy Mahmúd al-Mabhúh haláláért Izrael felel. A Sunday Times című brit lap értesülései szerint a palesztin vezetőt méreginjekcióval gyilkolták meg.

A Hamász iszlamista szervezet is elismerte, hogy a parancsnoknak nagy szerepe volt "speciális fegyverek" – az izraeliek szerint egyebek közt rakéták – becsempészésében a Gázai övezetbe. A Hamász Izraelt vádolja a gyilkossággal, amelyet egy előkelő dubaji szállodában hajtottak végre.

A Sunday Times című brit lap értesülései szerint a palesztin vezetőt méreginjekcióval gyilkolták meg, amely szívrohamot okozott, majd lefényképezték a táskájában talált iratokat, és egy "ne zavarjanak" táblát raktak a szállodai szoba ajtajára. A holttestet a hotel munkatársai fedezték fel, és először szívrohamot állapítottak meg. A Times úgy tudja, hogy a mérgezést egy párizsi laboratóriumban végzett vizsgálat mutatta ki, kilenc nappal később. A brit lap közel-keleti forrásokra hivatkozva azt írta, Mabhuhot azóta követték, hogy Damaszkuszban felszállt repülőgépével.

A palesztin Mahmud al-Mabhuh holttestét január 20-án találták meg Dubaiban, szállodai szobájában. A Hamász pénteken azt állította, Mabhuh azért érkezett Dubaiba, hogy fegyvereket szerezzen be a palesztin szervezetnek. A Hamász Izraelt vádolta a gyilkossággal – amely több mint két évtizede kereste két izraeli katona elrablása és megölése miatt – miközben Dubai rendőrsége egy "európai útlevelekkel rendelkező" csoport után nyomoz.

Dhahi Khalfan, Dubai rendőrfőkapitánya az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: "nem zárok ki semmilyen lehetőséget, lehetséges, hogy a Moszad volt". A rendőrfőkapitány közölte, hogy a Mabhuh megölésével gyanúsított csoport tagjai különböző európai országok útleveleivel rendelkeztek, Dubai hatóságai jelenleg is vizsgálják azok érvényességét. Khalfan azt nem árulta el, hogy milyen európai országokról van szó, csak annyit, hogy kapcsolatba léptek az érintett államokkal.

Khalfan elmondása szerint Mabhuh egy nappal halála előtt érkezett az országba, egy olyan útlevéllel, amelyen nem szerepelt családi neve, és látogatásáról nem értesítették Dubai hatóságait. Khalfan szerint "furcsa, hogy egy ilyen fontos ember egyedül utazik".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport