Medveepével kezelik Kim Dzsongilt

2010.02.16. 19:36
Medveepével, rinocéroszszarvval, pézsmával és egyéb hagyományos keleti gyógymódokkal kúrálják a depressziós és krónikus beteg Kim Dzsongil észak-koreai államfőt.

Két alkalommal is küldöttek utaztak Kínába, hogy beszerezzék a kínai orvostudomány ritka különlegességeit - az egyik ilyen beszerzőúton 450 ezer eurót (125 millió forintot) költöttek. Az észak-koreai küldöttek Pekingbe utaztak, hogy többek között medveepét és rinocéroszszarvat szerezzenek be Kim Dzsongilnek. A hagyományos keleti orvoslás nagyon népszerű az elzárt országban, ahol az egészségügy kilencvenes évekbeli összeomlása óta alig beszerezhetőek a nyugati orvoslás eszközei.

A medve epéjét, az orrszarvú tülkét és a pézsmát hagyományosan a szélütés kezelésére alkalmazzák. Ezek a legdrágább és legritkább orvosságok: a rinocéroszszarv Dél-Koreában átszámítva több mint egy millió forintba, a pézsma pedig 18 ezer forintba kerül grammonként.

Míg kedden egész Észak-Korea az államfő 68. születésnapját ünnepelte, addig külföldön Kim Dzsongil egészségi állapotáról és az elszegényedett, izolálódott ország jövőjéről szólnak a találgatások. A hivatalos fotókon Kim - bár feltűnően vékony - élénknek és jó hangulatúnak tűnik. Csong Szong-Csang, a Sejong politikai intézet munkatársa szerint azonban Kimnek dialízisre van szüksége és depresszióban is szenved.

Az államfő állapotára vonatkozó információk szigorúan titkosak. Meg nem erősített jelentések szerint Kim Dzsongil 2008 augusztusában gutaütést kapott, ami miatt hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől. A korábbi időkből származó fotókon látható kissé ferde mosolya is arra utal, hogy még lábadozik a szélütésből. A 24 milliós népe fölött uralkodó Kim egyre gyengülő állapota meggyorsíthatja a hatalomátadás folyamatát - véli Csong, aki szerint, bár a diktátor még nem választott három fia közül, feltehetőleg a legifjabbat részesíti majd előnyben utódjaként.