Már Ausztráliáig érnek a dubaji gyilkosság szálai

MTI/Reuters
2010.02.25. 12:37
Ausztrália magyarázatot követel Izraeltől, amiért három, valószínűleg hamis ausztrál útlevél is szerepel a tizenöt új gyanús útlevél között a dubaji gyilkosság ügyében.

Egyre bonyolultabbak a Mahmud al-Mabhuh, Hamasz-vezető meggyilkolása körüli szálak. 15 új gyanús útlevelet vizsgálnak a hatóságok, melyekkel a gyilkosság elkövetői utaztak.

Az útlevelek többsége európai, de van köztük három ausztrál is. Miután kapcsolatba léptek az útlevelek ausztrál tulajdonosaival: kiderült mindhárom, Izraelben élő ausztrál állampolgár. Azt már sikerült tisztázni, hogy semmi közük a gyilkossághoz, személyes adataikkal visszaéltek.

Ausztrália bekérette az izraeli nagykövetet, működjön együtt az ügy kivizsgálásában. Kevin Rudd, ausztrál miniszterelnök úgy fogalmazott: „Komoly aggodalomra ad okot, ha bármelyik állam ausztrál útlevelet használ vagy hamisít, különösen ha gyilkosság végrehajtásának szándékával”.

Stephen Smith külügyminiszter a nagykövettel való találkozó után azt mondta: „Amennyiben bebizonyosodik, hogy az ügyben izraeli tisztviselők tudtával használtak föl hamis ausztrál útleveleket, azt Ausztrália nem fogja barátságos lépésnek tekinteni”.

A Hamasz palesztin iszlamista szervezet katonai szárnyának vezetőjét 2010. január 20-án ölték meg egy dubaji luxusszállodában. Az emírség rendőrsége szerint a gyilkosságot valószínűleg a Moszad, Izrael titkosszolgálata követte el. A hatóságok szerint a tettesek hamis nyugat-európai, és legújabb információik szerint auszrál útlevelekkel utaztak be az emírségbe. Izrael eddig nem cáfolta, igaz, nem is erősítette meg, hogy bármi köze lenne az akcióhoz, bár az izraeli külügyminiszter azt mondta, még nem találtak kapcsolatot a gyilkosság és a zsidó állam között. Az Egyesült Államok, Izrael legnagyobb szövetségese egyelőre hallgat. 

Az ügy gyanúsítottjainak száma eddig 26.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport