Megölték a vonatrobbantás feltételezett kitervelőjét

Az ingusföldi miniszterelnök szerint az orosz biztonsági erők végeztek egy iszlamista lázadóval, akit a Nyevszkij expressz ellen 2009 novemberében elkövetett merénylet irányítójának tartottak.

Az orosz biztonsági erők megölték az észak-kaukázusi iszlamista lázadók egyik kulcsfiguráját, közölte az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség szerint szombaton az Oroszországhoz tartozó Ingusföld elnöke. A hatóságok szerint Alexander Tikmirov vagy muzulmán nevén Szaid Burjatszkij irányította a Moszkvából Szentpétervárra tartó Nyevszkij expressz elleni tavaly novemberi robbantásos merényletet, amelyben huszonnyolcan meghaltak, csaknem százan pedig megsebesültek.

Az iszlamista lázadók egyik vezetőjeként ismert Tikmirov halálhírét már szerdán közölte egy magát megnevezni nem kívánó biztonsági tisztségviselő, de csak most erősítették meg hivatalosan.

Tikmirov a Mongóliával határos vidéken, Oroszország legnagyobb buddhista régiójában, Burjátföldön nőtt fel, majd később áttért az iszlám hitre. A csecsen vezér, Doku Umarov által vezetett a Kaukázusi Emirátusban játszott kulcsfontosságú szerepet.

Ez a szélsőséges szervezet vállalta magára a Nyevszkij expressz elleni tavaly novemberi robbantásos merényletet elkövetését. A Moszkvából Szentpétervárra tartó expresszvonat elleni támadás november 27-én történt, a hátsó három vagon kisiklott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport