Ellopják az indonéz szigeteket

2010.03.23. 11:38
Hongkongban és Szingapúrban töltik fel a tengert az ellopott indonéz homokkal és kaviccsal. A kormány hiába tiltotta be a kereskedelmet, az elmúlt öt évben 24 sziget tűnt el teljesen.

Eddig 24 sziget vált az illegális homok- és kavicsbányászat áldozatává az indonéz szigetvilágban. Bár a több mint 17000 sziget között ez a szám elenyészőnek tűnhet, a homokcsempészek és kavicskalózok sok helyen ellehetetlenítik a helyi halászok életét.

Tengerfeltöltési projektek a környező országokban, Hongkongban, Kínában, Thaiföldön és Szingapúrban folyamatos piacot nyújtanak a homok és kavics kereskedőknek.

Az indonéz hatóságok ugyan 2007-ben betiltották az indonéz föld külföldre vitelét, sőt, a homoktolvajokat azzal fenyegették, hogy a helyszínen is agyonlőhetik őket, ha tetten érik, ennek ellenére a korrupt helyi hivatalnokok miatt az iparág mind a mai napig virágzik. - írja a Times.

A korlátozás és a kereslet kreatív megoldásokra ösztönzi a csempészeket. A híres Krakatau vulkán mellől például úgy termeltek ki és vittek el földet, hogy a környéken élőknek azt mondták, csatornákat ásnak, hogy kitörés esetén azokban biztonságosan folyjon el a láva.

A 1700 sziget nagysága az öt Magyarországnyi Szumátrától, az apró, tengerből kiálló szikladarabokig terjed. A 2005 óta eltűnt 24 sziget mellett sok olyan van, amiből maradt ugyan száraz földfelület, de a homokbányászat miatt a környékbeli vizekből eltűntek a halak, illetve a felkavarodott víz miatt ellehetetlenült a halászat.

Mivel a bányászat és a kereskedelem illegális, ezért nehéz a méretét megbecsülni. Az utolsó olyan évben amikor törvényesen üzleteltek az indonéz kaviccsal és homokkal, egy kitermelési helyről átlagosan 300 ezer tonna földet vittek el havonta.