Autókat lepett el a víz a keleti parton

2010.03.31. 18:06 Módosítva: 2010.03.31. 18:06
A keleti parton több amerikai tagállamban is súlyos helyzet alakult ki a heves esőzéseket kísérő özönvizek miatt. Leginkább Rhode Island van veszélyben, de New York körül is utak kerültek víz alá, a tetőzés csütörtökre várható.

Vészhelyzetet hirdettek az Egyesült Államok északkeleti részén, Massachusetts, Rhode Island és Connecticut tagállamokban az utóbbi napok óriási esőzései és az özönvízszerű áradások miatt, jelentette szerdán az MSNBC televízió.

Sok helyen lezárták az elöntött utakat, és az alacsonyan fekvő területeket homokzsákokból emelt gátakkal igyekeznek védekezni. Több térségben, így New York városában is ez minden idők legcsapadékosabb márciusa.

A helyzet az apró tengerparti Rhode Island államban a legsúlyosabb: a közúti közlekedés több körzetben megbénult, iskolákat zártak be, lakók százait menekítették ki házaikból. Várhatóan ez a legnagyobb áradás az államban az elmúlt száz évben.

Barack Obama elnök több területen katasztrófahelyzetet hirdetett a szövetségi támogatás folyósításához.

Bár néhány körzetben már megkezdődött az apadás, a Maine államból New York állam felé tartó folyók szerdán vagy csütörtökön tetőznek. "A neheze még hátravan (...) súlyos a helyzet" - nyilatkozott a helyi tévékben Don Carcieri, Rhode Island kormányzója.

A medrükből kilépő folyók sok térségben elárasztották az utakat Connecticut államban és New York városa körül is. Az esőzések miatt átlagosan egy-két órás késések voltak kedden Philadelphia, Boston és New York City repülőterein.

Kiadós esők zúdultak az utóbbi napokban az egész keleti partra; Maine-től egészen Észak-Karolináig 5-10 centiméter eső esett. Új-Anglia déli részén két nap alatt 12-17 centiméter csapadék hullott, New Jersey-ben is rekordok dőltek meg. Az adatok szerint ez a március volt a valaha mért legcsapadékosabb hónap Bostonban (Massachusetts) és Providence-ben (Rhode Island). New Yorkban a legcsapadékosabb március zárul: csaknem 29 centiméter csapadék esett (az előző, 26,7 centiméteres rekordot 1983-ban mérték).