Hadihajóval csaptak össze a kalózok

2010.04.02. 07:11
Szomáliai kalózok bárkájukról rálőttek egy amerikai hadihajóra, ami viszonozta a tüzet a Seychelles-szigetek közelében. A bárkán tartózkodó banditák mellett a kalózok egyik anyahajóját is sikerült elfogniuk. Az Ádeni-öbölben török kommandósok fogtak el kilenc kalózt.

A USS Nicholas amerikai hadihajó csütörtökön a Seychelles-szigetekről nyugatra a nemzetközi vizeken tűzpárbajt vívott egy bárkával, majd a katonák elfogták a bárkán tartózkodó három kalózt. A fedélzeten nagy mennyiségű lőszert és üzemanyagot találtak, a bárkát elsüllyesztették.

USS Nicholas amerikai hadihajó - 5 kalózt fogott el
USS Nicholas amerikai hadihajó - 5 kalózt fogott el

Röviddel később a Nicholas legénysége elfogott egy úgynevezett anyahajót, amelyről több kisebb kalózbárka legénységét irányítják. A fedélzetén két másik embert vettek őrizetbe. Az őrizetbe vett kalózok nemzetiségét nem közölték, az öt gyanúsított amerikai őrizetben marad, amíg nem döntenek további sorsukról.

Szintén csütörtökön török kommandósok kilenc kalózt fogtak el az Ádeni-öbölben. A NATO kalózellenes műveletében részt vevő Gelibolu török fregatt  a kereskedelmi hajók által használt folyosót ellenőrizve megállított egy bárkát a parttól 80 mérföldnyire és kilenc kalózt őrizetbe vett - közölte a török hadsereg, amely felvételeket is közzétett az akcióról a honlapján csütörtökön.

A kalózok a számos külföldi hadihajó által ellenőrzött Ádeni-öböl mellett egyre gyakrabban támadnak a szomáliai partoktól távol, sokszor már a Seychelles-szigetek közelében.