Pedofil papok áldozatai találkoznának a pápával

2010.04.12. 22:13
A pápa múlt heti bejelentése után, hogy kész találkozni a papi pedofília áldozataival, hétfőn máltai áldozatok közölték, találkozni akarnak XVI. Benedekkel, hogy személyesen kérhessen tőlük bocsánatot.

A papok által elkövetett szexuális visszaélések tizenegy feltételezett máltai áldozata hétfőn kérte, hogy személyesen találkozhasson XVI. Benedek pápával. Szeretnék, ha az egyházfő személyesen kérne tőlük bocsánatot a szigetországban esedékes hét végi látogatása idején.

"Azt kérjük, hogy találkozhassunk a pápával, hogy személyesen kérhessen tőlünk bocsánatot. Néhány percig szeretnénk találkozni a pápával, hogy segítsen túltenni magunkat ezen a sokkon" - mondta Lawrence Grech, az egyik feltételezett áldozat sajtótájékoztatóján. Az öt másik jelen lévő férfi, akik azt állították, hogy a Santa Venera-i Szent József árvaházban estek gyermekkorukban visszaélés áldozatául, meg kívánta névtelenségét őrizni. "Igazságot!" feliratú pólót viseltek, és egyikük elsírta magát, amikor a történetüket elmesélte.

A pápa kész találkozni a papi pedofília további áldozataival, mondta pénteken a Vatikáni Rádióban az egyházi állam szóvivője. Federico Lombardi szerint sok áldozat nem anyagi kárpótlást akar, hanem erkölcsi segítséget. XVI. Benedek már találkozott papok által elkövetett szexuális bűncselekmények áldozataival az Egyesült Államokban és Ausztráliában.

A pápán kívül az egykori feltételezett áldozatok Paul Cremonával, Málta érsekével is találkozni akarnak, aki közleményben tudatta, hogy eleget tesz a kérésüknek. "Igazságot akarunk, nem bosszút. Nem akarunk pénzügyi kárpótlást" - mondta a 37 éves Lawrence Grech, ma kétgyermekes családapa, aki könyvet írt a történetről. Hozzátette, nem akarják elrontani a pápa látogatását. A pápai látogatás idejére tervezett tüntetésről is lemondtak. Elítélték a pápa látogatását köszöntő óriásplakátokra festett sértő feliratokat is. Lawrence Grech 2003-ban leplezte le, hogy visszaélés áldozata volt, a többiek az ő példáját követték.

Hétfői sajtótájékoztatóján a máltai kúria bejelentette, hogy az elmúlt 11 év alatt összesen 45 pedofil eset jutott a tudomására. Ebből 13-nak egy erre a célra felállított különbizottság helyt adott, 13 másikat jelenleg vizsgálnak, 19-et pedig alaptalannak ítéltek. A kúria szerint a 13 elfogadott esetről tájékoztatták a Vatikánt.

Ezeknek az eseteknek az elkövetői közül két pap elhunyt, négy másikat megbüntettek. A büntetések között volt a papi hivatástól való eltiltás és a pásztori munka korlátozása. Ez utóbbi esetben a papokat felügyelet alá helyezték, és nem érintkezhettek kiskorúakkal. Az egyház igen komolyan veszi ezeket az eseteket, mondta a kúria.

Paul Cremona érsek és a Máltai Köztársasághoz tartozó Gozo sziget püspöke, Mario Grech csütörtökön nyilatkozatban fejezte ki fájdalmát és bűnbánatát mindazoknak, akikkel szemben visszaélést követtek el, minden kedves keresztény testvérünknek, aki sérülést szenvedett, és a máltai társadalomnak általában, fogalmazott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport