Cseh és lengyel áldozata is van az árvíznek

2010.05.17. 11:26 Módosítva: 2010.05.17. 15:11
A környező országokban is tombol az ítéletidő, Csehországban egy idős asszony, Lengyelországban egy 45 éves férfi és egy 60 éves nő halt meg. Szlovákiában is kritikus a helyzet, az ott hulló csapadék a folyók magyar szakaszán is nehezítheti a mentést.

Halálos áldozatokat követeltek a heves esőzések miatt kialakult áradások Csehországban és Lengyelországban is. Krakkó közeléből nagyjából kétezer embert telepítenek ki.

Csehország keleti részén egy 69 éves nő fulladt meg a házának közelében, egy kis patak megduzzadt vizében vasárnap este.  Közben több tucatnyi embert kellett kitelepíteni az ország észak-keleti részéből, ahogy a heves esőzések után megemelkedett a folyók vízszintje. A víz pincéket és házakat öntött el Morvaországban 150 embert kellett kitelepíteni, tízezer házban nincs áram. Öt regionális vasútvonalon áll a közlekedés.

Lengyelországban két ember halt meg. Egyikük egy 60 éves nő a Tarnów melletti Uniszowából, a másik pedig egy Maly Wisnicz-i (Krakkótól keletre) 45 éves férfi. Eltűnt továbbá egy másik férfi, akit a megáradt Koszarawa folyó sodort magával a Zywiec melletti Przyborówban. A férfi a fiával együtt a partról figyelte a folyót, amikor a gyerek hirtelen a vízbe esett. Az apa utánaugrott, és sikerült a partra segítenie a gyereket, de közben őt magát elragadta az ár. Tart a mentőakció, keresik a férfit.

Az esőzések az ország déli részén okoznak gondokat. Krakkó térségéből nagyjából kétezer embert kell kitelepíteni. A város környékén több út, és vasúti sín is víz alá került. A lengyel meteorológiai intézet közlése szerint hétfőn még folytatódni fognak az esőzések.

Ötből három folyó mentén védekeznek Kelet-Szlovákiában

Szlovákiában is kritikus a helyzet több folyó és patak mentén, írja az Új Szó online. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint a kassai régióban a Tarca, a Bódva, az Ida, az Olsva, a Hernád és a Ronyva mentén van érvényben harmadfokú árvízvédelmi készültség. Tíznél is több folyón és patakon van harmadfokú készültség, a Morva emelkedése miatt két cseh-szlovák határátkelőt is le kellett zárni.

Szlovákia, Árva folyó (Orava)
Szlovákia, Árva folyó (Orava)

Másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben többek között a Turóc, a Gortva, a Kürtös, az Ipoly és a Laborc mentén. Jelenleg a kelet-szlovákiai folyók 60 százaléka mentén folyik árvízi védekezés.

Szlovákiában  továbbra is helyenként nagyobb mennyiségű esőre számítanak, és a szlovákiai vízgyűjtőterületről érkező újabb hullám több folyó magyar szakaszán is megnehezíti a védekezést.

Helyenként már több mint félméteres hó hullott a Magas-Tátrában, ahol az 1400 méter tengerszint feletti magasságban a kora reggeli órák óta folyamatosan havazik, ez pedig májusban már ott is aránylag ritka. Az alacsonyabban fekvő területeken sűrű eső esik, az erős szélvihar pedig harmincnál is több fát tépett ki a földből.

Kárpátalján a Huszti járásban három juhászt mentettek ki csónakokkal az esőzések okozta áradás fogságából.