Öt civil halt meg egy NATO-légitámadásban

2010.06.19. 21:02
Legalább öt civil, közöttük két gyermek halt meg szombaton egy NATO-légitámadásban Kelet-Afganisztánban.

"Öt civil holttestét hozták be hozzánk. A halottak között egy hét- és egy nyolcéves kislány volt. Egy 14 éves fiú megsebesült" - közölte a tartományi egészségügyi minisztérium képviselője. A szövetséges erők tálib állásokat bombáztak a Hoszt tartománybeli Musza Hel térségében, 38 tálib és hat polgári személy meghalt - közölte Abdul Hakim Isakzai tábornok, tartományi rendőrfőnök.

A támadást a Pakisztánnal határos hegyes vidéken hajtották végre.
A NATO parancsoksága közölte: folyamatban van a vizsgálat, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az afgán vezetők közlését.
Az afgán lakosság és a kormány rendszeresen panaszkodik amiatt, hogy civilek esnek áldozatul a nemzetközi erők támadásainak.

Áprilisban a NATO kénytelen volt beismerni, hogy repülőgépeik megöltek két nőt, egy gyermeket és egy idős embert, amikor bombáztak egy házat, ahonnan tálibok tüzet nyitottak. Április végén NATO-katonák tüzet nyitottak egy gépkocsira Afganisztán déli részében, és tévedésből megöltek két nőt és egy fiatal lányt.

Az afgán civilek halála feszültséget váltott ki Hamid Karzai afgán elnök és a nemzetközi erők között, annak ellenére, hogy a tálibok áldozatainak száma az ENSZ szerint meghaladta a NATO áldozataiét.
Washington biztosította az afgán felet arról, hogy a civil áldozatok számára csökkentése elsődleges szempont a lázadók elleni légitámadások végrehajtásakor.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport