A Föld tíz legszörnyűbb országa

2010.06.25. 14:27
Íme a világ tíz legszegényebb, illetve legkevésbé biztonságos országa 2009-ből. A diktatúráktól elkezdve az éhezésen át egészen a brutális katonai alakulatokig vagy az öngyilkos merénylőkig sok oka van e vidékek nyomorúságának.

A Foreign Policy idén is elkészítette azt a listát azokról az országokról, ahol a legrosszabb élni. A Reménytelen Államok Listájának első tíz helyezettje, vagyis a leggyengébb, legsebezhetőbb országok reménytelenségét mutatja, hogy évek óta a listán vannak.

A listán a hatvan legrosszabb országot sorolják fel, amelyek között több európai is akad. Harminchetedik helyen szerepel Grúzia, ötvennyolcadik Moldova, és végül hatvanadik Bosznia-Hercegovina, de a listán szerepel Egyiptom, Izrael és Nepál, vagy éppen a nemrég földrengést elszenvedő Haiti.

Az elmúlt hat évben a top 10 folyamatosan 15 boldogtalan ország között oszlik meg. A lista idén 90 ezer nyilvánosan elérhető forrást használt fel 177 ország vizsgálatához, majd egy 12 fokozatú skálán helyezte el azokat az állam lepusztultságának mértékéhez képest - a menekültek tömegétől a gazdaság összeroppanásáig, az emberi jogok megsértésétől a biztonsági fenyegetettségig vizsgáltak szempontokat.

A lista élén hét afrikai és három ázsiai ország van.

1. Szomália

Szomália az elmúlt három évben folyamatosan vezeti az FSI listáját, politikai és humanitárius katasztrófák egyszerre sújtják, ráadásul a nemzetközi közösség képtelen volt választ találni az ország problémáira. A két évtizedes káosz után az ország ma iszlamista katonai csoportok ellenőrzése alatt áll. Ezek közül a legismertebb és legerősebb az al-Sabab, de vetélytársa, a második helyre szorult Hizbul semmiben sem marad el mögötte brutalitásban – nemrég két szomáliai állampolgárt végeztek ki, mert meccset néztek. A tengerpart mentén kalózok gyötrik az elhaladó hajókat, gyakran túszként tartják fogva a matrózokat és csak magas váltságdíj ellenében engedik szabadon őket. 2009-ben a becslések szerint 89 millió dollárt szereztek váltságdíjakból.

Az országnak van ugyan kormánya, de még a fővárosban sem tudnak rendet tartani.

2. Csád

Csád gondjairól leginkább úgy írnak, mint a Darfur melletti legnagyobb konfliktushelyzetről. A bennszülöttek konfliktusai miatt nagyjából 200 ezer ember vándorolt el, és a paranoid vezető, Idriss Déby uralma alatt az élet elviselhetetlenül nyomorúságos. Déby a lakosságnak szánt humanitárius segélyeket a katonasághoz irányította, több ellenzéki ellenlábasát is letartóztatta. A dolgok akkor fordultak még rosszabbra, amikor az ENSZ békefenntartók is elkezdtek kivonulni az államból.

3. Szudán

A következő év döntő jelentőségű lesz Szudán életében, talán még inkább mint 1956 volt, vagyis az ország függetlenségének kikiáltása. 2011 januárjában ugyanis Dél-Szudán lakossága népszavazáson fog dönteni arról, hogy autonóm régióvá válnak-e, vagy kiválnak az országból, és független államot hoznak létre. Elemzők szerint erre még jócskán várni kell, és már most biztosak benne, hogy a kiválás nem fog zökkenőmentesen menni. Omar Hasszan al-Basir elnök szeretné már most minél szorosabb ellenőrzés alatt tartani a déli országrészt, ahol az ország olajkészlete található.

4. Zimbabwe

Az élet Zimbabwében kétségtelenül jobb, mióta hatalommegosztó egyezmény született 2009-ben Robert Mugabe, az országot 1980 óta uraló diktátor és legnagyobb ellenfele, a jelenlegi miniszterelnök, Morgan Tsvangirai között. Az infláció csökkent az eddigi 230 millió százalékról (ez konkrétan azt jelenti, hogy ami ma egy dollárba kerül, azt másnap már 6300 dollárért tudjuk megvenni), az áruk visszakerültek a polcokra, a segélyszervezetek újra dolgozhatnak, az ország pedig képes külföldi hitelhez jutni a regionális bankokból és Kínából.

A rossz hír azonban az, hogy Mugabe továbbra is fenntartja diktatórikus szabályait, például hivatalba lépésének harmincadik évfordulóját fanfárok zenéjére bevonuló, katonai egyenruhába öltöztetett kisfiúkkal ünnepelte. Mugabe és Tsvangirai nem működnek együtt, és csak kivételes alkalmakkor beszélnek. Mivel hónapok óta semmi jele sincs fejlődésnek, mindkét vezető az új választásokban látja az egyetlen kiutat.

5. Kongói Demokratikus Köztársaság

A Kongói Demokratikus Köztársaság az élő példa arra, amikor egy országot gazdag erőforrásai tesznek tönkre. A világ egyik legbőségesebb, legváltozatosabb és leginkább kitermelhető ásványianyag-készletével rendelkező országáról van szó, amit azóta zsigerelnek ki folyamatosan, amióta belga gyarmatosítói tudomást szereztek gazdagságáról. Manapság a hadsereg és lázadó csoportok, milíciák fosztják ki erőforrásait, miközben a bányászok csekély munkabértért dolgoznak. Az emberek helyzete itt a világon az egyik legelkeserítőbb. A lakosság fele gyerek, az átlagéletkor 54 év. Százezrek halnak meg egyébként gyógyítható betegségekben.

6. Afganisztán

Az ország gyakorlatilag folyamatosan háborúban áll. A Szovjetunió kilenc évig tartotta megszállás alatt a 80-as években, az Egyesült Államok pedig 2001-ben indított hadjáratot az al-Kaida terrorista szervezet kiképző táborainak elpusztítására, a tálibok megbuktatására.

A túlerő ellenére az amerikaiak nem értek el egyértelmű sikereket Afganisztánban, hiszen a tálib ellenállás továbbra is tartja magát egyes vidékeken és a központi kormány hatalma is csak külföldi katonai segtíséggel tartható fenn.

7. Irak

Irak 2003-ban még a toplista élén állt. Amerika 2003-ban katonai offenzívát indított az országban, hogy megdöntse Szaddam Huszein diktatúráját.

A siíta és szunnita vallásúak között már korábban is fennálló konfliktusok a megszállás után brutálisan kifejeződtek, az öngyilkos merényletek és az ezeket követő megtorlások miatt több mint kétmillió iraki menekült el az országból, nagy részük nem is szándékozik visszatérni. 2007-ben az erőszak elérte tetőpontját, az ország etnikai és vallási vonalak mentén polarizálódott. A nemrég tartott parlamenti választások az állítólagos csalások ellenére az arab országokban tartott legszabadabbak közé sorolható. A törékeny egyensúlyt azonban bármi felboríthatja, az olaj feletti jogok, a szunnita-síta viszály, vagy az USA hadosztályainak már megkezdődött kivonulása.

8. Közép-afrikai Köztársaság

Bár jelentősen javult a helyzet, miután a lázadók főbb csoportjai és a kormány 2008-ban békét kötöttek, teljes nyugalomról még szó sincs. Az ország egyes részeit - a régióban több országban is aktívak - a Lord's Resistance Army, vagyis az Úr Ellenálló Hadserege tartja rettegésben. A legendásan brutális lázadócsoport fosztogat és embereket rabol el, akiket aztán besoroznak. Eközben François Bozizé, a 2003-ban hatalomra került egykori katonatiszt kiürítette az ország pénztárát saját katonai alakulata hasznára. Az ország szinte semmilyen modernizációt nem hajtott végre Franciaországtól való függetlenedése óta, mely nagyjából 50 évvel ezelőtt történt.

9. Guinea

Az elmúlt 18 hónap olyan volt az ország életében, mint egy hullámvasút, ám sokkal több mélységgel, mint magaslattal. Miután hosszasan kormányzó elnökük, Lansana Conté 2008-ban meghalt, renegát lázadó katonák egy csoportja megszerezte a hatalmat, és egy, a hadseregben szolgáló kapitányt, Moussa Dadis Camarat nevezték ki elnöknek. Camara gyorsan bebizonyította, hogy nem más, mint megtévesztő, kiszámíthatatlan és erőszakos uralkodó. 2009 szeptemberében guineai csapatok 150 ellenzéki vezetőt mészároltak le az ország nemzeti stadionjában egy tüntetést megtorolva, amivel nemzetközi felháborodást váltottak ki. Hónapokkal később Camarát saját testőrei egyike lőtte le, aki azt állította, hogy a katonai junta vezetője kényszerítette őt a mészárlásokra. A sérült Camara elmenekült az országból, hogy orvosi segítséget kaphasson. Június 27-én lesznek a választások.

10. Pakisztán

Pakisztánt már többször is a világ legveszélyesebb országának választották. Vad északi része remek búvóhelyet nyújt a táliboknak és az al-Kaidának, miközben más militáns csoportok a városi részek fölött nyernek egyre nagyobb hatalmat. Több mint 3 millió pakisztáni civil hagyta el lakhelyét a lázadások miatt 2009-ben – ez a ruandai népirtás óta a legnagyobb létszámú népmozgás.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport